Izjava o razkrivanju hrvaških političark* s strani društva Zagreb pride
16/04/2024


V petek, 12. 4. 2024, je Zagreb Pride na svojih socialnih omrežjih objavil seznam domnevno LGBTIQ+ političark, ki kandidirajo za poslanke v hrvaškem saboru. V društvu Legebitra se pridružujemo številnim hrvaškim LGBTIQ+ organizacijam, ki so takšno ravnanje obsodile. Kot so v nedeljo zapisale v društvu Iskorak, “vemo, da ima prisilno razkrivanje (outiranje) lahko negativne posledice na življenje teh oseb, še posebej na njihovo duševno zdravje, družinske in poslovne odnose, včasih pa lahko celo ogrozi njihovo življenje.” Pri Legebitri poudarjamo, da gre pri razkrivanju spolne usmerjenosti ali spolne identitete za individualni proces in odločitev vsake posameznice. Menimo, da je takšno dejanje nesprejemljivo ne glede na okoliščine, še posebej pa v že tako razgreti politični klimi, kjer so LGBTIQ+ teme izkoriščane za nabiranje političnih točk.

Spolne usmerjenosti ni mogoče definirati na podlagi videza in vedenja. Na primer na osnovi obiska LGBTIQ+ nočnega kluba ali udeležbe na paradi ponosa. Takšno posploševanje, ki temelji na stereotipih, je napačno.

Dejstvo je, da LGBTIQ+ osebe niso vedno avtomatično tudi zagovornice pravic LGBTIQ+ oseb. Včasih so tudi LGBTIQ+ osebe tiste, ki povzročijo škodo LGBTIQ+ skupnosti, bodisi s prisilnim outanjem, ohranjanjem stereotipov, nasiljem ali političnim delovanjem. Diskreditacija političnih nasprotnic s pomočjo homofobije je prav tako dejanje v škodo skupnosti.

Pri Legebitri se zavzemamo za demokratično odločanje in podpiramo prosto izbiro volivk, zato naše društvo ne podpira nobene politične stranke, s svojim delovanjem na političnem področju pa v ospredje postavljamo informirano odločitev, ki jo posameznica sprejme na podlagi čim večjega števila informacij.
Tudi letos se v času volitev za poslance v Evropskem parlamentu pridružujemo evropski pobudi ILGA-Europe, v sklopu katere bomo vse kandidatke (ne glede na politično stranko) povabile k podpisu zaveze, da se bodo v primeru izvolitve v Evropskem parlamentu zavzemale za človekove pravice LGBTIQ+ oseb. Zastavile jim bomo tudi vprašanja o trenutno aktualnih temah, ki bi jih bilo potrebno urediti na Evropski ravni. Odgovore bomo delile z vami, da boste lahko bolj informirano sprejele svojo lastno odločitev, komu boste namenile svoj glas.

*Legebitra pri svoji (pisni) komunikaciji za naslavljanje oseb vseh spolov uporablja enega od slovničnih spolov.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

VSEM ŽENSKAM ŽELIMO SREČEN OSMI MAREC!

Ob letošnjem dnevu žena smo v mislih  predvsem z ženskami, ki so jim zaradi političnih odločitev kratene človekove pravice, in tistimi, ki nimajo zagotovljenih osnovnih sredstev za dostojno življenje. Poleg tega, danes hodimo tudi za tiste, ki nimajo pravice do...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.