Živa knjižnica

Živa knjižnica

Živa knjižnica (ŽK) je sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Projekt prihaja z Danske, kjer so mladi, kot odziv na nasilje leta 2000, pripravili prvo ŽK na glasbenem Roskilde Festivalu. Danes ŽK organizirajo v več kot 100 državah. V Sloveniji smo jo prvič leta 2007 v konzorciju treh organizacij.

Živa knjižnica deluje kot katerakoli druga knjižnica, le da so v njej knjige v resnici ljudje, ki v pogovoru z bralkami odpirajo vrata v osebne zgodbe in izkušnje. Žive knjige so predstavnice ranljivih družbenih skupin, ki se soočajo s predsodki, stereotipi, diskriminacijo, stigmatizacijo in socialno marginalizacijo. Bralec je lahko kdorkoli, ki se je pripravljen soočiti z lastnimi stereotipi in predsodki ter brati (pogovarjati se s predstavnico_kom ranljive skupine) do 30 (oz. 45) minut.

V preteklosti smo ŽK že prilagodili za izvedbo v podjetjih, z njo gostovali na različnih šolah ter sodelovali z drugimi organizacijam. Tradicionalno prirejamo ŽK na Paradni dan v mesecu juniju.

 

Ali se zanimate za organizacijo ŽK ali bi samo želeli izvedeli več informacij? Pošljite nam mail na: [email protected]

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.