Izjava o dostopnosti

Izjava o dostopnosti se nanaša na spletno mesto legebitra.si za katerega skrbi Zveza ljudskih univerz Slovenije.

Spletno mesto www.legebitra.si smo zasnovali tako, da je s prilagajanjem na različne načine dostopna vsem obiskovalcem spletnega mesta, hkrati pa je njihova izkušnja čim bolj prijetna in pozitivna. Dostopnost smo na podlagi samoocene oblikovali v skladu z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA ).

Stopnja skladnosti in opis dostopnih vsebin

Spletno mesto www.legebitra.si je zasnovano skladno z najnovejšimi trendi in zahtevami spleta. Delovanje kot tudi izgled spletne strani je preverjeno v vseh popularnejših in novejših brskalnikih ter seveda na različnih napravah (računalniki, prenosniki, telefoni in tablice).

Spletno mesto je zasnovano tako, da bi bilo dostopno in uporabniško prijazno vsem spletnim obiskovalcem tega spletnega mesta. Izdelano je z upoštevanjem smernic po standardu WCAG 2.0. (angl. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0). Spletne strani tako osebam z omejitvami dodatno izboljšajo uporabniško izkušnjo. Za kompatibilnost spletnih strani s podpornimi tehnologijami in dostopnost s pripomočki, kot so bralniki zaslona, spletno mesto upošteva smernice specifikacije WAI-ARIA (angl. Web Accessibility Initiative – Assistive Rich Internet Applications). Skladnost po samooceni ustreza stopnji AA.
HTML koda spletne strani je pregledna in urejena, da ustreza zahtevam različnih naprav (računalniki, prenosniki, telefoni in tablice). V HTML kodi spletnih strani so tako dodani opisi in atributi z dodatnimi informacijami za namenske aplikacije oz. bralnike. Primeri so alternativni teksti za grafične elemente, oznake vnosnih polj in gumbov ipd. Stran je mogoče brez izgube informacij povečati ali zmanjšati. Povezave na strani so prepoznavne.
Kontrasti na spletni strani so primerni. Spletna stran le izjemoma uporablja prikaz besedila na sliki.
Spletno stran je mogoče upravljati s tipkovnico.
Spletni obrazci so dostopni.
Spletna stran ima zemljevid strani.

Funkcije dostopnosti

Na spletnem mestu je posebno orodje, to je Orodje za dostopnost, ki omogoča dodatne funkcije dostopnosti spletnega mesta. Ta se prikaže ob kliku na modro ikono v zgornjem levem kotu. Uporabniku je omogočeno:

 • olajšana navigacija s tipkami na tipkovnici z obrobo območja fokusa (rdeča barva),
 • večja velikost pisave; odebeljena pisava,
 • manjša velikost pisave,
 • prikaz inverznih barv in/ali barv v sivinah,
 • povečanje kontrasta barv,
 • poudarjene povezave – posamezni linki,
 • zemljevid strani

Obiskovalcem je uporaba spletnega mesta dodatno olajšana z bližnjicami na tipkovnici:

 • premikanje po elementih (Tab),
 • premikanje nazaj po elementih (Shift + Tab),
 • klik označenega elementa (Enter),
 • premiki po strani navzdol (preslednica ali Page Down),
 • premiki po strani navzgor (Page Up),
 • skok na glavno vsebino (Alt + Shift + S).

Možne izboljšave

Spletno mesto za normalno delovanje, boljšo celostno uporabniško izkušnjo in večjo varnost uporablja JavaScript skriptni jezik. Brez ustrezne podpore brskalnika je otežena navigacija ter ne deluje prikaz in pošiljanje spletnih obrazcev v pojavnih oknih.

V primeru, da v brskalniku niso podprte stilske predloge CSS, se še vedno lahko pristopi do vseh informacij, vendar so lahko nekatere vsebine podvojene ali odvečne. V kodi spletnih strani so dodatni teksti, namenjeni za prikaz na zaslonih različnih velikosti.

Neodvisnost od JavaScripta in CSS predlog bi pomenila večjo spremembo v zasnovi in načinu delovanja spletnega mesta. Zato je možno, da nekatere funkcionalnosti niso v celoti prilagojene in dostopne. Za te informacije se obrnite na [email protected].

Mnoge smernice WCAG in WAI-ARIA za izboljšanje dostopnosti spletišča si je mogoče razlagati subjektivno. Prav tako se lahko interpretacije s časom spreminjajo.

Nedostopna vsebina

Dostopnost spletišča nenehno spremljamo in sproti izboljšujemo posamezne elemente dostopnosti. Kljub temu nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij.

Vse slike in grafični elementi ne vsebujejo nadomestnih besedil. 
Nekatere multimedijske vsebine niso dostopne (manjkajo npr. podnapisi video vsebin). Nekatere vsebine niso urejene iz razloga nesorazmernega bremena (6. člen Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (ZDSMA)). Društvo nesorazmerno breme ocenjuje s tem, da bi za društvo nastali večji finančni stroški.

Povratne informacije

V kolikor imate težave pri dostopu katerih od vsebin na tem spletnem mestu ali vas zanima karkoli o dostopnih/nedostopnih vsebinah nam prosimo sporočite na [email protected] saj si želimo, da bi bila vaša uporabniška izkušnja, čim bolj prijetna.

 

Zadnja sprememba 07. 11. 2023.

Ta izjava je bila pripravljena 07. 11. 2023.

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.