Izjava za javnost ob obisku predsednikov vlad Višegrajskih držav
09/07/2021

Danes so na obisku v Sloveniji predsedniki vlad Višegrajske skupine držav, skupine držav, ki nasprotujejo enakosti lezbijk, gejev, biseksualnih, transpolnih in interspolnih oseb ter ogroža njihova življenja. 

Madžarska aktivno gradi sovraštvo proti LGBTI-ljudem že leta. Diskriminatorni zakon o prepovedi javne objave vsebin LGBTI pa je v veljavo stopil ravno včeraj. Zakon LGBTI-ljudi potiska nazaj za domače zidove, proti njim razpihuje sovraštvo ter jih izpostavlja dodatni diskriminaciji in nasilju. Ceno za to bodo plačevali ljudje s svojimi življenji, v prvi vrsti LGBTI-osebe, potem pa tudi vsi ostali.   

Poljske lokalne oblasti razglašajo t. i. območja brez LGBTI. Pri tem spolno usmerjenost, spolno identiteto in spolne značilnosti označujejo za ideologijo, kar je podlo in sprevrženo. Zanikajo človeškost LGBTI-oseb, njihovo enakovredno mesto v družbi, njihov prispevek k razvoju družbe, njihov obstoj.   

V razvitem, demokratičnem svetu to, da si, kdor si, in to, da ljubiš kogarkoli pač ljubiš, ne glede na spol, ni nobena ideologija, ampak osnovna pravica ovekovečena tako v ustavah demokratičnih držav, kot tudi temeljnih listinah Evropske unije in Združenih narodov. 

Opozarjamo, da se je predsednik Vlade Republike Slovenije v preteklosti že večkrat postavil na stran nasprotnic_kov enakih človekovih pravic LGBTI-oseb in celo dejal, da je madžarski zakon lahko vzor drugim državam. (1) Kljub temu predsednika vlade in celotno Vlado Republike Slovenije pozivamo, da se v času, ko bodo oči evropske in svetovne javnosti uprte v Slovenijo:

  • pridruži skupini držav Evropske unije, ki so obsodile sovražen zakon na Madžarskem
  • da predsednik Vlade Republike Slovenije javno obsodi poteze Madžarske in Poljske, ki slabšajo življenja LGBTI-oseb v njihovih državah
  • da Slovenija v času predsedovanja Evropski uniji zaščiti enakost in življenja LGBTI-oseb v Sloveniji, Evropski uniji ter širše.

Podpisane_i:

Društvo informacijski center Legebitra

Zavod Koroška Pride

Društvo Parada ponosa

Mladinski kulturni center Maribor

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico

Amnesty International Slovenija

Zavod TransAkcija

Zavod za kulturo raznolikosti Open

ŠKUC

(1) https://mandiner.hu/cikk/20201210_janez_jansa_interju in https://twitter.com/KatalinNovakMP/status/1337020187778953229

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.