Odprto pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu
22/06/2021

Spoštovani gospod Aleksander Čeferin, predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez, 

zaskrbljene_i smo nad odločitvijo UEFE, ene najmočnejših, če ne najmočnejše športne organizacije na svetu, da zavrne prošnjo mesta München za osvetlitev Allianz Arene v mavričnih barvah kot odziv na homofoben in transfoben zakon na Madžarskem.

Ravno zaradi moči, ki jo UEFA ima, bi bilo pomembno, da jasno stoji za svojo javno izraženo podporo LGBTI-osebam takrat, ko ima to največji pomen za človekove pravice LGBTI-oseb vsepovsod po svetu, še posebej pa trenutno na Madžarskem. 

V razvitem, demokratičnem svetu to, da si, kdor si, in to, da ljubiš kogarkoli pač ljubiš, ne glede na spol, ni politična opredelitev, ampak osnovna pravica ovekovečena tako v ustavah demokratičnih držav kot tudi temeljnih listinah Evropske unije in Združenih narodov. 

Zakon, ki je bil nedavno sprejet na Madžarksem, pomeni, kršitev te pravice. Pomeni, da bodo mlade LGBTI-osebe primorane zatajiti svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto, spolni izraz, da bodo živele v strahu pred oblastjo in družbo. Posledično bo to pripeljalo do še večjih težav z duševnim zdravjem LGBTI-oseb, večjega tveganja za opustitev šolanja med mladimi LGBTI-osebami in nenazadnje tudi do več samomorov med mladostniki.

Zakon pomeni razrast nestrpnosti in sovraštva, saj daje moč tistim, ki menijo, da si LGBTI-osebe ne zaslužijo enake obravnave, da so bolne ali pa sploh ne bi smele obstajati.

Vse to potrjujejo podatki, ki smo jih pri Legebitri nedavno predstavile_i v poročilu raziskave o stanju v šolah v Sloveniji “LGBT mladi: Prebijmo molk v šolah”. Ti kažejo na večjo verjetnost, da LGBTI-osebe, ki izkušajo več nasilja v času šolanja, tega predčasno opustijo. Prav tako imajo nižjo samopodobo, kar vodi v dodatne težave z duševnim zdravjem.

Zato biti LGBTI-oseba ni ideologija ali pa politična opredelitev in ni stvar samo Madžarske. To, da stadion zasije v mavričnih barvah, posledično ni politični izraz.

Stopnja homofobije in transfobije je, tudi v vrhunskem športu, zaskrbljujoča, na kar opozarjajo številne športne organizacije, organizacije LGBTI in špornice_ki. In ker je junij mesec ponosa, je to še en razlog, zaradi katerega bi vsi stadioni moral zasvetiti v mavričnih barvah. Zato tudi menimo, da bi UEFA morala iti še korak dalje in predlagati še ostalim mestom in nogometnim zvezam, da osvetlijo nogometne stadione v mavričnih barvah za vse prihajajoče tekme Evropskega nogometnega prvenstva. 

Upamo, da boste o prošnji še enkrat premislili in zavzeli stališče, da pravica biti to, kar si, ni politična opredelitev.

Lep pozdrav, 

Lana Gobec
Predsednica DIC Legebitra

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.