You are currently viewing Odprto pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu

Odprto pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu

Spoštovani gospod Aleksander Čeferin, predsednik Združenja evropskih nogometnih zvez, 

zaskrbljene_i smo nad odločitvijo UEFE, ene najmočnejših, če ne najmočnejše športne organizacije na svetu, da zavrne prošnjo mesta München za osvetlitev Allianz Arene v mavričnih barvah kot odziv na homofoben in transfoben zakon na Madžarskem.

Ravno zaradi moči, ki jo UEFA ima, bi bilo pomembno, da jasno stoji za svojo javno izraženo podporo LGBTI-osebam takrat, ko ima to največji pomen za človekove pravice LGBTI-oseb vsepovsod po svetu, še posebej pa trenutno na Madžarskem. 

V razvitem, demokratičnem svetu to, da si, kdor si, in to, da ljubiš kogarkoli pač ljubiš, ne glede na spol, ni politična opredelitev, ampak osnovna pravica ovekovečena tako v ustavah demokratičnih držav kot tudi temeljnih listinah Evropske unije in Združenih narodov. 

Zakon, ki je bil nedavno sprejet na Madžarksem, pomeni, kršitev te pravice. Pomeni, da bodo mlade LGBTI-osebe primorane zatajiti svojo spolno usmerjenost, spolno identiteto, spolni izraz, da bodo živele v strahu pred oblastjo in družbo. Posledično bo to pripeljalo do še večjih težav z duševnim zdravjem LGBTI-oseb, večjega tveganja za opustitev šolanja med mladimi LGBTI-osebami in nenazadnje tudi do več samomorov med mladostniki.

Zakon pomeni razrast nestrpnosti in sovraštva, saj daje moč tistim, ki menijo, da si LGBTI-osebe ne zaslužijo enake obravnave, da so bolne ali pa sploh ne bi smele obstajati.

Vse to potrjujejo podatki, ki smo jih pri Legebitri nedavno predstavile_i v poročilu raziskave o stanju v šolah v Sloveniji “LGBT mladi: Prebijmo molk v šolah”. Ti kažejo na večjo verjetnost, da LGBTI-osebe, ki izkušajo več nasilja v času šolanja, tega predčasno opustijo. Prav tako imajo nižjo samopodobo, kar vodi v dodatne težave z duševnim zdravjem.

Zato biti LGBTI-oseba ni ideologija ali pa politična opredelitev in ni stvar samo Madžarske. To, da stadion zasije v mavričnih barvah, posledično ni politični izraz.

Stopnja homofobije in transfobije je, tudi v vrhunskem športu, zaskrbljujoča, na kar opozarjajo številne športne organizacije, organizacije LGBTI in špornice_ki. In ker je junij mesec ponosa, je to še en razlog, zaradi katerega bi vsi stadioni moral zasvetiti v mavričnih barvah. Zato tudi menimo, da bi UEFA morala iti še korak dalje in predlagati še ostalim mestom in nogometnim zvezam, da osvetlijo nogometne stadione v mavričnih barvah za vse prihajajoče tekme Evropskega nogometnega prvenstva. 

Upamo, da boste o prošnji še enkrat premislili in zavzeli stališče, da pravica biti to, kar si, ni politična opredelitev.

Lep pozdrav, 

Lana Gobec
Predsednica DIC Legebitra