Transspolne osebe v obdobju epidemije covid-19: Dostop do zdravstvenih storitev
09/04/2021

Objavile_i smo poročilo o raziskavi Transspolne osebe v obdobju epidemije covid-19: Dostop do zdravstvenih storitev.

Raziskavo je v sklopu projekta Trans Buddy, ki ga financira ILGA Europe pripravila dr. Nina Perger s Centra za socialno psihologijo pri Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Koordinator projekta je Legebitra.

Poročilo je v celoti dostopno v Legebitrini spletni knjižnici >>>

Na podlagi raziskave smo pripravile_i priporočila za odločevalke_ce na področju dela s transspolnimi osebami v zdravstvu in zdravstvene delavke_ce na področju potrditve spolne identitete:

A. Ločitev postopka pravnega priznanja spola in postopka potrditve spolne identitete (medicinske tranzicije).

B. Sprejetje slovenskih smernic za postopek potrditve spolne identitete, na podlagi katerih bi deloval Interdisciplinarni konzilij za potrditev spolne identitete.

C. Usposabljanje dodatnega kadra za delo na področju zdravstvene oskrbe za potrditev spolne identitete in s tem omogočanje izvrševanja pravic iz Zakona o pacientovih pravicah (Uradni list RS, št. 15/08, 55/17 in 177/20), kot je:

a. Pravica do drugega mnenja (40. člen Zakona o pacientovih pravicah) in

b. Pravica do proste izbire zdravnika in izvajalca zdravstvene dejavnosti (9. člen Zakona o pacientovih pravicah).

Priporočila so v celoti dostopna v Legebitrini spletni knjižnici >>>

Več o projektu Trans Buddy si lahko preberete na >>>

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.