Odziv na mnenji Vlade in Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora o Zahtevi za oceno ustavnosti členov Družinskega zakonika ter Zakona o partnerski zvezi
03/03/2021

“V današnji družbi ni več razhajanj o tem, da istospolni pari enako kot raznospolni pari ustvarjajo ljubeča in trajna partnerska razmerja.”

Odločba Ustavnega sodišča RS z dne 14. 3. 2013 št. U-I-212/10-15 

S temi besedami je leta 2013 Ustavno sodišče RS dodatno utemeljilo, da Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti diskriminatorno ureja raznospolna in istospolna razmerja. 

Vlada RS in Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora RS sta na 50. nujni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide dne 1. 3. 2021 predstavila stališče, zakaj trenutna ureditev, ki istospolna partnerstva ureja v ločenem zakonu in jim podeljuje manj pravic in s tem dolžnosti, ni diskriminatorna. Med drugim je Zakonodajno-pravna služba navedla, da družina ne more obstajati, če v njej ni otroka, še več temelj zakonske zveze je zasnovanje družine, to pa zasleduje tradicionalno pojmovanje zakonske zveze kot raznospolne skupnosti. S tem so med drugim vsaj pod vprašaj postavile_i tudi sklenitev zakonske zveze med raznospolnima partnerko in partnerjem, ki si ne želita otrok ali jih ne moreta imeti.  

Pri enakopravni obravnavi pri dostopu do postopka posvojitve je Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora RS navedla, da je pravica do posvojitve pravica otroka in ne para, s čimer se popolnoma strinjamo. Zakonska opredelitev, da je tako zaradi otrokove največje koristi daje prednost zakoncema ali zunajzakonskima partnerjema, namen pa je v temu, da taka skupnost otroku zagotavlja odraščanje v vzdušju sreče, ljubezni in razumevanja. Zakonodajalec pa je presodil, da je največja otrokova korist par v zakonski zvezi ali zunajzakonski par.

Na tem mestu želimo zakonodajalca in Vlado opozoriti na raziskave in dognanja strokovnjakinj_ov, ki jasno kažejo, da tudi otroci v istospolnih skupnostih odraščajo v vzdušju sreče, ljubezni in razumevanja:

Jasno želimo opozoriti tudi na to, da tudi v Sloveniji poznamo različne oblike družin, ne samo tradicionalno pojmovanje družine otroka, matere in očeta. S tem, ko si vladni organi in zakonodajalec zatiskajo oči pred realnostjo in z njihovimi utemeljitvami prikazujejo nerealno stanje, s čimer želijo izbrisati druge oblike družin iz prava, delajo škodo ravno otrokom, ki v raznolikih oblikah družin že odraščajo. S tem pa tako Vlada kot zakonodajalec ne sledijo temeljnemu vodilu otrokove največje koristi. 

Ostale objave

Poznate svoje pravice?

Poznate svoje pravice? Rešite vprašalnik! Kako dobro poznate pravice, ki jih imate v Sloveniji in znotraj Evropske unije? Pravica je več kot samo beseda; gre za vaše življenje, zaščito, enakost in dostojanstvo.  Vabimo vas k izpolnjevanju vprašalnika “Poznate...

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.