Kaj je diskriminacija?
19/02/2021

»Diskriminacija pomeni vsako neupravičeno dejansko ali pravno neenako obravnavanje, razlikovanje, izključevanje ali omejevanje ali opustitev ravnanja zaradi osebnih okoliščin, ki ima za cilj ali posledico oviranje, zmanjšanje ali izničevanje enakopravnega.« (4. člen Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD))

Neenaka obravnava se lahko zgodi v različnih kontekstih, npr. na delovnem mestu, v javni ustanovi in podobno. (Zakon o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD))

Obstaja tudi posredna diskriminacija, pri kateri postavlja navidezno nevtralen ukrep diskriminirano_ega posameznico_ka v slabši položaj.

V pomoč osebam, ki izkušajo diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenost, spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolnih značilnosti, smo zato pri Legebitri razvile_i spletno stran niprav.si, ki ponuja različne možnosti ukrepanja. V spletno stran vgrajen sistem vam bo – v primeru, da opazite nasilje ali pa ste sami žrtev zločina iz sovraštva, sovražnega govora ali diskriminacije – glede na izbrane okoliščine predlagal najbolj priporočljive naslednje korake.

Uporaba spletne strani niprav.si je anonimna. Noben osebno določljiv podatek se ne shranjuje, razen, če se za to izrecno odločite.

Ostale objave

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.