Odločen NE širjenju sovraštva proti LGBT-osebam
17/05/2019

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji.

Homofobija, transfobija in bifobija so v naši družbi še vedno močno prisotne. LGBT (lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe) osebe so pogostokrat tarča opazk na ulici, obsojanja, žaljivk. Medvrstniško nasilje v šolah je v porastu, LGBT-osebe so diskriminirane pri obravnavi v zdravstvenih ustanovah in drugih javnih institucijah, še vedno pa je prisotno tudi fizično nasilje nad LGBT-posameznicami_ki.

Z razmahom lažnih novic in potvarjanja dejstev smo tudi organizacije LGBT postale še pogostejša tarča sovražnosti s strani nasprotnic_kov človekovih pravic LGBT-oseb. Vse to z namenom, da se naša prizadevanja za večjo enakopravnost LGBT-oseb poskuša otežiti, da se nas diskreditira in da se v družbi širita strah in sovraštvo.

Čeprav smo pred nekaj leti govorile_i, da se stanje na področju sprejemanja LGBT-oseb izboljšuje, pa zadnje čase zaradi velikega porasta spodbujanja k sovraštvu tega ne moremo več trditi. Spodbujanje sovraštva je prešlo tudi v nekatere strankarske programe in izjave nekaterih vidnih članic_ov političnih strank, civilnih iniciativ in nekaterih drugih oseb na pozicijah moči. Homofobija, bifobija in transfobija se vedno bolj neposredno izražajo in razširjajo v spletnih komentarjih in na socialnih omrežjih, kar se pogosto prestavlja tudi na ulico. Vse to pušča posledice na družbi, LGBT-osebah in še posebej na LGBT-mladih.

Letos mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji obeležujemo v času, ko potekajo kampanje za volitve v Evropski parlament. Vse politične stranke, liste, kandidate_ke zato pozivamo, da se na pojave homofobije, transfobije  in bifobije odločno odzovejo in opozorijo na nedopustnost širjenja sovraštva proti LGBT-osebam, organizacijam in zagovornicam_kom človekovih pravic LGBT-oseb.

Ostale objave

Konferenca na temo mavričnih družin gostuje v Ljubljani

Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE in Ljubljana Our charming city of Ljubljana welcomes the “Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE” conference in March 2024, participants can anticipate a rich and diverse program, fostering connections,...

Priložnost za delo v Mestnem muzeju Ljubljana!

Študiraš enega od družboslovnih, humanističnih ali umetniških študijev in si želiš že med študijem izvedeti, kako konkretno poteka delo in kateri so profili zaposleni v muzeju ali galeriji? V novem študijskem letu postani članica* študijske skupine Muzej od blizu! ...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.