Odločen NE širjenju sovraštva proti LGBT-osebam
17/05/2019

17. maja obeležujemo mednarodni dan boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji.

Homofobija, transfobija in bifobija so v naši družbi še vedno močno prisotne. LGBT (lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe) osebe so pogostokrat tarča opazk na ulici, obsojanja, žaljivk. Medvrstniško nasilje v šolah je v porastu, LGBT-osebe so diskriminirane pri obravnavi v zdravstvenih ustanovah in drugih javnih institucijah, še vedno pa je prisotno tudi fizično nasilje nad LGBT-posameznicami_ki.

Z razmahom lažnih novic in potvarjanja dejstev smo tudi organizacije LGBT postale še pogostejša tarča sovražnosti s strani nasprotnic_kov človekovih pravic LGBT-oseb. Vse to z namenom, da se naša prizadevanja za večjo enakopravnost LGBT-oseb poskuša otežiti, da se nas diskreditira in da se v družbi širita strah in sovraštvo.

Čeprav smo pred nekaj leti govorile_i, da se stanje na področju sprejemanja LGBT-oseb izboljšuje, pa zadnje čase zaradi velikega porasta spodbujanja k sovraštvu tega ne moremo več trditi. Spodbujanje sovraštva je prešlo tudi v nekatere strankarske programe in izjave nekaterih vidnih članic_ov političnih strank, civilnih iniciativ in nekaterih drugih oseb na pozicijah moči. Homofobija, bifobija in transfobija se vedno bolj neposredno izražajo in razširjajo v spletnih komentarjih in na socialnih omrežjih, kar se pogosto prestavlja tudi na ulico. Vse to pušča posledice na družbi, LGBT-osebah in še posebej na LGBT-mladih.

Letos mednarodni dan boja proti homofobiji, bifobiji in transfobiji obeležujemo v času, ko potekajo kampanje za volitve v Evropski parlament. Vse politične stranke, liste, kandidate_ke zato pozivamo, da se na pojave homofobije, transfobije  in bifobije odločno odzovejo in opozorijo na nedopustnost širjenja sovraštva proti LGBT-osebam, organizacijam in zagovornicam_kom človekovih pravic LGBT-oseb.

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.