Akcija “Očistimo Slovenijo – še zadnjič”
21/08/2018

Da bomo res čistili zadnjič, preprečuj nastajanje odpadkov vsak dan!

Dvakrat smo že dokazali, da znamo in zmoremo: združiti moči in očistiti Slovenijo v enem dnevu. Letos je čas, da to storimo ponovno, vendar tokrat z mnogo večjo ambicijo. Na dan, ko bo z isto energijo, z isto vizijo in istim entuzijazmom odpadke in divja odlagališča čistilo na milijone parov rok v 150 državah, bomo tudi prebivalci Slovenije to storili še enkrat. Tretjič.

Vendar z zaobljubo, da to 15. septembra 2018 storimo še zadnjič! Nato pa poskrbimo, da Slovenija ostane čista za vedno. “Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov.

Prostovoljci_ke bodo do konca poletja po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki so ga ustvarili tekom prvega projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu!. Tretjo soboto v septembru pa bo potekala čistilna akcija, v kateri bodo iz identificiranih divjih odlagališč odstranili zbrane odpadke. Čistilo se bo tudi vsa druga območja – sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale. K projektu so povabljeni vsi posamezniki_ce in vse slovenske občine, tudi tiste, ki so čistilne akcije organizirale že spomladi. Ideja je, da v občinah, kjer ni potrebe po čistilni akciji, skupnost kljub temu na ta dan naredi kaj za obče dobro – se na primer loti urejanja zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanja otroških igral, popravljanja klopi v parku itd.

Namen letošnje akcije ni le čiščenje, veliko večji pomen bo na ozaveščanju o boljšem ločenem zbiranju odpadkov ter nenazadnje tudi o preprečevanju nastajanja odpadkov. Ni dovolj, da se vsako leto enkrat ali dvakrat čisti, pomembnejše je, da s skupnimi močmi poskrbimo, da odpadkov v naravi in okolici ne bo več, hkrati pa, da čim več ljudi začne razmišljati o Zero Waste alternativah. S tem bomo na dolgi rok poskrbeli, da bo nastalo vedno manj odpadkov in čistilne akcije kot take sploh ne bodo več potrebne.

Izkušnje prvih dveh akcij Očistimo Slovenijo so pokazale, kako pomembna je čisto vsaka roka. Vseh 280 tisoč parov rok je namreč prispevalo k temu, da smo iz narave skupaj odstranili za 6 olimpijskih bazenov smeti in smo po odstotku prebivalcev (14 %), ki so sodelovali, še vedno svetovni rekorderji.

Če želiš pomagati, klikni na povezavo http://www.ocistimo.si/pridruzi-se/kako-pomagas

Vabljen_a pa si tudi v Legebitrino ekipo prostovoljcev, ki se bo na dan akcije 15. septembra pridružila eni izmed aktivnosti v Ljubljani.

1. čistile_i bomo notranje dvorišče mladinskega centra na Trubarjevi 76 (posekale_i bomo travo in plevel, pometle_i odpadlo suho listje, uredile_i gredice in korita, osvežile_i pohištvo na vrtu, zasadile_i jesenske rastline … od 10.00 do 13.00);
2. kot ekipa se bomo pridužile_i občinskim koordinatorica_jem in čistile na dodeljenem mestu (natančen kraj in ura bosta znani kasneje).
 
Pridružite se nam in se PRIJAVI tu:
https://goo.gl/forms/MrHhDJwAouFk7APv2

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.