Dan vidnosti transspolnih oseb
30/03/2018

Vsako leto nas, večinoma preko Facebooka, združenja LGBT opomnijo, da je 31. marec, za marsikoga sicer le navaden pomladanski dan, dan vidnosti transspolnih oseb. Dan posvečen ozaveščanju, da tudi transspolne osebe obstajamo in smo del družbe, ki nas mnogokrat izobči in ustvarja zakone, ki nas ovirajo ali nam onemogočajo dostojna življenja.

Transspolne osebe smo raznolike. Smo osebe z različnimi potrebami, željami, cilji. Sanjamo o boljšem jutri, se družimo ob kavi, igramo video igre, hodimo v šolo, v službo, plačujemo davke, skrbimo za svoje najbližje – želimo si ljubezni.

Dan je namenjen tudi veselim trenutkom v T-skupnosti in mreženju, saj nas o žalostnih in nadvse grozovitih dejanjih cisspolnih strejt ljudi (predvsem moških) opozarja 20. november – dan spomina na žrtve transfobije. Pregled statistike o nasilju, ki se izvaja nad transspolnimi osebami, je zaskrbljujoč in nadvse žalosten. Da ne omenjam statistike o stopnji samomorilnosti – skrajnosti, v katero nas pripelje družba.

Transspolne osebe obstajamo. Obstajale smo v preteklosti, obstajamo v sedanjosti in obstajale bomo v prihodnosti. Ne glede na to, koliko se nas zatira, demonizira, objektivizira in dobesedno izbrisuje iz vsakdana – že binarna možnost spolnega identifikatorja na osebnem dokumentu je za nebinarne transspolne osebe dobesedni izbris (po svetu tako naletimo na spolno nevtralni identifikator X) – vedno bomo del družbe.

O sami raznolikosti razumevanja spola, spolnega izraza in vlog nas učijo različne kulture. Ameriške_i staroselke_ci poznajo two-spirits, v Južni Aziji hijre, v Jugovzhodni Aziji bissu, calabai, calalai, v Jugovzhodni Evropi na Balkanu zaprisežene device, na jugu Evrope femminielli.

Transspolne osebe si ne želimo neprijetnih trenutkov na upravnih enotah ali na petkovih večernih zabavah. Ne želimo si, da zrete v nas, nas obrekujete in nas naslavljate v napačnem slovničnem spolu. Zlasti si ne želimo, da se iz nas norčujete ali nas zaradi svojih prepričanj zlorabite, napadete ali celo umorite. Želimo si enakega spoštovanja, kot ga me_i izkazujemo vam. Želimo si iskrenih medčloveških odnosov, resničnih in prijetnih upodobitev v medijih.

Spomnila bi na lanskoletno televizijsko nadaljevanko Doubt. V redni zasedbi je bila temnopolta transspolna igralka Laverne Cox v vlogi Cameron Wirth, uspešne pravnice in transspolne posameznice. Na zaslonu so se pojavile še transspolne igralke Angelica Ross, Alexandra Grey in Jen Richards. V zakulisju je transspolna pisateljica Imogen Binnie prispevala h scenariju. Transspolna skupnost je bila navdušena. Končno se je pojavila nadaljevanka, ki je obetala kompleksno in raznoliko upodobitev oseb, ki so tudi transspolne in niso žrtve, znanstveni poskusi, izobčenke ali tarča šal. Predstavljajte si razočaranje, ko smo izvedele_i, da jo je televizijska postaja CBS prekinila po zgolj dveh epizodah, zaradi premajhne gledanosti (oziroma, ker strejtom takšna nadaljevanka ni bila po okusu).

Osebno sem zelo hvaležna zavodu TransAkcija in društvu Legebitra za njihova prizadevanja k ozaveščanju o transspolnosti in hkrati za neutrudno delovanje in zagovarjanje transspolnih oseb s projekti in okroglimi mizami, kot je bila tista 6. marca »Prazno priznanje spola – pravna praznina človekovih pravic transspolnih oseb v Sloveniji« in vsakoletna TransMisija ali lanskoletna razstava 30′ – portreti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, ki je odlična izhodiščna točka za večjo vidnost transspolnih oseb. Podobnih projektov si sama nadvse želim in jih podpiram. Na ta način damo prostor  tistim osebam, ki še niso pripravljene biti vidne ali ki iz različnih razlogov niti ne morejo biti.

V društvu Kvartir želimo prispevati k boju za lepši vsakdan transspolnih oseb in ozaveščanje javnosti o transspolnih problematikah, saj se te ne tičejo le manjšine znotraj manjšine. V letu 2018 smo v sodelovanju z Legebitro pričele s transspolnimi srečanji, ki so v prvi vrsti namenjena opolnomočenju transspolnih oseb in vsem ostalim, ki presegajo ali zavračajo spolne norme. Prepričane smo, da je močna skupnost pogoj k večji vidnosti in uresničevanju naših želja. Srečanja so varen prostor, posvečen pogovoru, deljenju izkušenj, solidarnosti, druženju in skupnemu zoperstavljanju obstoječemu spolnemu sistemu.

Kitty, Društvo Kvartir

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.