Raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP)
30/03/2018

V Sloveniji se te dni pričenja izvajati raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP) pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Raziskavo bo izvajala Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, vanjo pa bodo vključili vsaj 50 MSM z visokim tveganjem za okužbo s hivom. Namen raziskave je oceniti izvedljivost in stroškovne učinke uvedbe PrEP-a v Sloveniji, pa tudi vključevanje, sprejemljivost in adherenco (tj. jemanje zdravil na pravilen in predpisan način).

Kot je znano, je PrEP izjemno učinkovit pri preprečevanju okužb s hivom, a je v Sloveniji trenutno na voljo le samoplačniško. Za tiste, ki se bodo vključili v raziskavo, pa bodo zdravila v času trajanja raziskave brezplačna. Raziskava bo potekala 19 mesecev, v tem času je za udeležence predvidenih 8 kontrolnih pregledov na kliniki. V raziskavo se lahko vključi vsak polnoletni državljan Republike Slovenije, ki je MSM, hiv negativen in nima aktualne ali prebolele okužbe z virusom hepatitisa B, obenem pa je izpostavljen morebitni okužbi s hivom.

Po dogovoru s Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja DIC Legebitra sodeluje pri rekrutiranju kandidatov za raziskavo. Če se želiš vključiti tudi ti, nam piši na [email protected] ali to povej med svetovanjem na našem testiranju! Vključevanje kandidatov se bo predvidoma zaključilo čez nekaj tednov.

 

 

(avtor slike: NIAID vir: flicker.com)

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.