Raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP)
30/03/2018

V Sloveniji se te dni pričenja izvajati raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP) pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Raziskavo bo izvajala Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, vanjo pa bodo vključili vsaj 50 MSM z visokim tveganjem za okužbo s hivom. Namen raziskave je oceniti izvedljivost in stroškovne učinke uvedbe PrEP-a v Sloveniji, pa tudi vključevanje, sprejemljivost in adherenco (tj. jemanje zdravil na pravilen in predpisan način).

Kot je znano, je PrEP izjemno učinkovit pri preprečevanju okužb s hivom, a je v Sloveniji trenutno na voljo le samoplačniško. Za tiste, ki se bodo vključili v raziskavo, pa bodo zdravila v času trajanja raziskave brezplačna. Raziskava bo potekala 19 mesecev, v tem času je za udeležence predvidenih 8 kontrolnih pregledov na kliniki. V raziskavo se lahko vključi vsak polnoletni državljan Republike Slovenije, ki je MSM, hiv negativen in nima aktualne ali prebolele okužbe z virusom hepatitisa B, obenem pa je izpostavljen morebitni okužbi s hivom.

Po dogovoru s Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja DIC Legebitra sodeluje pri rekrutiranju kandidatov za raziskavo. Če se želiš vključiti tudi ti, nam piši na [email protected] ali to povej med svetovanjem na našem testiranju! Vključevanje kandidatov se bo predvidoma zaključilo čez nekaj tednov.

 

 

(avtor slike: NIAID vir: flicker.com)

Ostale objave

Konferenca na temo mavričnih družin gostuje v Ljubljani

Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE in Ljubljana Our charming city of Ljubljana welcomes the “Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE” conference in March 2024, participants can anticipate a rich and diverse program, fostering connections,...

Priložnost za delo v Mestnem muzeju Ljubljana!

Študiraš enega od družboslovnih, humanističnih ali umetniških študijev in si želiš že med študijem izvedeti, kako konkretno poteka delo in kateri so profili zaposleni v muzeju ali galeriji? V novem študijskem letu postani članica* študijske skupine Muzej od blizu! ...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.