Raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP)
30/03/2018

V Sloveniji se te dni pričenja izvajati raziskava o predizpostavitveni zaščiti pred okužbo s hivom (PrEP) pri moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Raziskavo bo izvajala Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, vanjo pa bodo vključili vsaj 50 MSM z visokim tveganjem za okužbo s hivom. Namen raziskave je oceniti izvedljivost in stroškovne učinke uvedbe PrEP-a v Sloveniji, pa tudi vključevanje, sprejemljivost in adherenco (tj. jemanje zdravil na pravilen in predpisan način).

Kot je znano, je PrEP izjemno učinkovit pri preprečevanju okužb s hivom, a je v Sloveniji trenutno na voljo le samoplačniško. Za tiste, ki se bodo vključili v raziskavo, pa bodo zdravila v času trajanja raziskave brezplačna. Raziskava bo potekala 19 mesecev, v tem času je za udeležence predvidenih 8 kontrolnih pregledov na kliniki. V raziskavo se lahko vključi vsak polnoletni državljan Republike Slovenije, ki je MSM, hiv negativen in nima aktualne ali prebolele okužbe z virusom hepatitisa B, obenem pa je izpostavljen morebitni okužbi s hivom.

Po dogovoru s Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja DIC Legebitra sodeluje pri rekrutiranju kandidatov za raziskavo. Če se želiš vključiti tudi ti, nam piši na [email protected] ali to povej med svetovanjem na našem testiranju! Vključevanje kandidatov se bo predvidoma zaključilo čez nekaj tednov.

 

 

(avtor slike: NIAID vir: flicker.com)

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.