Novinarska konferenca ob “Evropskem tednu testiranja na virus HIV in hepatitisa B/C”
13/11/2015

V okviru predstavitve »Evropskega tedna testiranja na virus HIV in hepatitisa B/C« je sodeloval tudi vodilni partner projekta ODZIV NA HIV Društvo informacijski center Legebitra. Miha Lobnik, vodja projekta ODZIV NA HIV in programski direktor DIC Legebira je na novinarski konferenci poudaril pomen testiranja kot križišča na človekovi poti, v katerem se bo morda življenje posameznika popolnoma obrnilo, a bo opremljen z novo informacijo.

Miha Lobnik je povedal: »Teden testiranja je teden pogovora o tem, kaj virus je z medicinskega stališča in tudi odlična priložnost pogovora o tem, kaj ti virusi pomenijo z družbenega oziroma človeškega, psihološkega stališča. Razumemo lahko, da je v zvezi s testiranjem vedno prisoten strah pred tem, da bo po njem mogoče človekovo življenje potekalo drugače. V primeru, da bo postavljena kakšna diagnoza pomeni, da se bo potrebno soočiti z medicinskimi postopki, kjer pa smo lahko veseli, da imamo tako predane zdravnice in zdravnike in tako odlično strokovno ekipo v zdravstvenem sistemu, ki je popolnoma primerljiva z drugimi najboljšimi sistemi v svetu. Zato lahko ljudem zagotovimo, da v primeru odkritja teh virusov, da imamo sistem, ki lahko odlično odgovori na njihove zdravstvene potrebe. Ob tem pa moramo pomisliti tudi na to, da bodo imeli ti ljudje socialne, psihološke, človeške potrebe.

Na nevladnih organizacijah si prizadevamo, da bi od samega začetka diagnoze bila močneje in sistematično na voljo tudi psihološka pomoč ljudem, ki se s tem virusom srečajo. Ne samo da jih skrbi bolezen, pogosto jih še posebej skrbi, kako bo njihova okolica reagirala na to, da se oni sedaj soočajo s tem zdravstvenim izzivom. To je tisto kar onemogoča posamezniku, da se z vsemi močmi začne ukvarjat z zdravstvenim izzivom, ker se ukvarja predvsem s tem, kako bi se obvaroval pred socialno sigmo.

Pozivamo vse ljudi, da se testirajo in najdejo tiste vrste testirno možnost, ki njim najbolj ustreza, kjer bo najlažje premagal svoje morebitne strahove s tem in bo za njega najlažje dostopen: ali osebni zdravnik, Infekcijska klinika ali programi testiranja v skupnosti.

V Sloveniji danes ljudje živijo s sladkorno boleznijo, živijo z rakom, nekateri pa živijo s hivom. Mnogi živijo kakovostno življenje in ni razloga, da bi jih kategorizirali. Naš odnos do njih je tisti, da se zavedamo, da niso oni za nas kakršnakoli nevarnost.«

Od februarja letos pa do konca oktobra so na DIC Legebitri pripravili 38 testirnih dogodkov v društvenih prostorih in izvedli 278 testov. Dodatno so testiranja izvedli tudi v klubih, kje so v Ljubljani naredili 21 testirnih dogodkov in 81 testov. Terenska testiranja izvajajo v različnih regijah (Maribor, Brežice, Koper, Celje in Novo mesto), do sedaj jih je bilo 12, opravili pa so 80 testov. Skupno torej 439 testov na hiv in spolno prenosljive okužbe.

Ozaveščanje poteka na terenu po celi Sloveniji, do sedaj so informativno preventivne materiale razdelili v naslednjih krajih: Ljubljana, Maribor, Celje, Strunjan. Ustanovljene so bile podporno-svetovalne skupine za osebe, ki živijo s hiv. Redna srečanja se vrstijo v varnih prostorih partnerskih organizacij.

V okviru svetovanj o hiv in spo so do konca oktobra izvedli več kot 500 ur spletnih pogovorov ter svetovali 170 uporabnikom na MSM portalih. Opravili so 24 osebnih in 39 telefonskih svetovanj, 35 svetovanj po elektronski pošti ter 17 svetovanj na mobilnih aplikacijah.

 

Junija je bil organiziran 1. strokovni posvet za medicinsko osebje ter ostale strokovne delavce na temo »Preseganje stigme in predsodkov na vseh ravneh zdravstvene obravnave MSM in oseb s HIV-om«. 2. strokovni posvet za medicinsko osebje z naslovom »Vloga medicinskih sester in tehnikov ter diplomiranih medicinskih sester in diplomiranih zdravstvenikov pri oskrbi oseb, ki živijo s hivom, in skupin MSM na vseh ravneh zdravstvenega sistema« pa je bil speljan ravno ta teden, 11. novembra.

Na youtube kanalu ODZIV NA HIV so dostopna strokovna predavanja posameznih strokovnjakov, o projektu pa obveščamo javnost na spletni strani odzivnahiv.legebitra.si in preko FB profila ODZIV NA HIV.

Na novinarski konferenci o vlogi zdravstvenega sistema pri odkrivanju in preprečevanju virusa HIV in hepatitisa B/C so z medicinskega vidika sodelovali tudi:

  • Mojca Gobec, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje RS,
  • dr. Janez Tomažič, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana,
  • dr. Mojca Matičič, Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana in
  • dr. Nena Kočavar Guček, dr. med., spec. druž. med., predstavnica Odbora za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije in Združenja zdravnikov za družinsko medicino pri Slovenskem zdravniškem društvu.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

VSEM ŽENSKAM ŽELIMO SREČEN OSMI MAREC!

Ob letošnjem dnevu žena smo v mislih  predvsem z ženskami, ki so jim zaradi političnih odločitev kratene človekove pravice, in tistimi, ki nimajo zagotovljenih osnovnih sredstev za dostojno življenje. Poleg tega, danes hodimo tudi za tiste, ki nimajo pravice do...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.