Današnja odločitev Ustavnega sodišča nadaljuje tradicijo diskriminacije istospolno usmerjenih

Današnja odločitev Ustavnega sodišča nadaljuje tradicijo diskriminacije istospolno usmerjenih

  • Post category:Novice

Današnja odločitev Ustavnega sodišča prinaša v slovenski prostor nemir in podaljševanje negotovosti istospolno usmerjenih parov, ki si želijo enake pravne, ekonomske in socialne pravice kot jih imajo raznospolni pari. Zagovorniki pravic istospolno usmerjenih so globoko razočarani, da ustavni sodniki niso prepoznali pomena novele Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki bi prinesla v slovenski prostor spoštovanje človekovih pravic in odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih.

Novela ZZZDR prinaša spoštovanje človekovih pravic in enakopravnost ter v skladu s 14. členom Ustave tudi odpravo diskriminacije istospolno usmerjenih parov. Z današnjo odločitvijo Ustavnega sodišča se nujne spremembe na tem področju spet prestavijo v prihodnost.

Miha Lobnik, DIC Legebitra: »Globoko smo razočarani nad odločitvijo Ustavnega sodišča, ki 90. člen slovenske ustave, razlaga tako, da ne prepoveduje referenduma o zakonih, ki odpravljajo protiustavnost na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, razen če teh protiustavnosti ni prepoznalo ustavno sodišče samo. Skrbi nas tudi nadaljnje dogajanje, ki ga ta odločba omogoča, saj se z njo sponzorira referendumska kampanja naravnana proti istospolno usmerjenim, ko bosta nestrpnost in utemeljevanje diskriminacije zavzeli glavno besedo v slovenskem prostoru. Današnja odločitev Ustavnega sodišča je tako odprla vrata nadaljnjemu ogrožanju pravic posameznikov in parov, proti katerim je referendum uperjen.«

 

PRESS RELEASE IN ENGLISH