Evropski parlament poziva k upoštevanju človekovih pravic transspolnih oseb
30/03/2015

Evropski parlament je februarja 2015 izdal Poročilo o človekovih pravicah in demokraciji v svetu za leto 2013. Poročilo posebno pozornost posveča kršitvam človekovih pravic na osnovi spolnih usmerjenosti in spolnih identitet, in poziva k povečanju aktivnosti in energije, ki naslavljajo in nasprotujejo nasilju in diskriminaciji, ki ga doživljajo lezbijke, geji, biseksualne in transspolne osebe.

Evropski parlament poziva Evropsko komisijo in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) naj delujeta v smeri, ki bo transspolne identitete odstranila s seznama duševnih bolezni. Države v poročilu vzpodbujajo, da uvedejo postopke pravnega priznanja spola, ki bodo hitri, transparentni in dostopni ter osnovani zgolj na samoidentifikaciji oseb. Parlament poziva tudi k oblikovanju politik in zakonskih aktov, ki bodo naslavljali transfobne zločine iz sovraštva in diskriminacijo. Pogoj prisilne sterilizacije je treba obranavati kot kršitve človekove pravice do telesne integritete ter pravic s področja seksualnosti in reproduktivnega zdravja.

Richard Köhler, višji referent za politike pri TGEU – Transgender Europe, je povedal, da so pri TGEU izredno vesele_i zaradi jasno izražene podpore transspolnim osebam v poročilu Evropskega parlamenta. Parlament pošilja jasno sporočilo, da so človekove pravice univerzalne, nedeljive in v enaki meri pripadajo tudi transspolnim osebam, pravi Köhler.

Arja Voipio, sopredsednica TGEU je povedala, da so pri TGEU navdušene_i nad asertivnostjo Evropskega parlamenta glede zahteve, da naj bo pravno priznanje spola omogočeno izključno na osnovi samoidentifikacije posameznika_ce, navdušene_i pa so tudi nad obsodbami grozljivih praks prisilne sterilizacije.

Države Evropske unije ter onkraj morajo svoje institucionalne sisteme hitro uskladiti s človekovimi pravicami, še pravi Voipio in dodaja, da morajo zakonodajalke_ci prenehati ukvarjati z zakoni iz preteklosti in začeti oblikovati sodobne rešitve za prihodnost.

Anja Koletnik

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva

Iščemo vodjo programa Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po ZSV in štiri leta delovne dobe...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.