Prvi odzivi Sveta za odziv na sovražni govor
24/03/2015

Svet za odziv na sovražni govor, ki je bil vzpostavljen 28. januarja letos, je v prvem mesecu delovanja obravnaval 5 pobud oz. primerov. Odzval se je na članek Pavla Ferluge Antisemitizem kot dogma, ki je bil 5. marca objavljen v Demokraciji; razpravo poslanca SDS, Zvonka Laha, v Državnem zboru 21. in 22. januarja 2015; zapise na spletnih straneh 24kul.si in bojkot.si ter komentar Irene Vadnjal na spletni strani stranke Nova Slovenija z dne 20. februarja 2015. Vse omenjene odločitve Sveta so bile sprejete soglasno, član sveta, Mitja Blažič, pa se je izločil iz odločanja v primeru spletne strani 24kul.si.

Devetčlanski svet z enoletnim mandatom je pri vseh obravnavanih primerih našel elemente sovražnega govora po definiciji Sveta Evrope. Za mednarodna organizacija sovražni govor definira kot: »vsako obliko izražanja, ki širi, razpihuje, spodbuja ali opravičuje rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, kar vključuje nestrpnost, izraženo z agresivnim nacionalizmom in etnocentrizmom, diskriminacijo in sovraštvom proti manjšinam, migrantom ali osebam z migrantskim ozadjem«.

Poleg omenjene definicije Svet za odziv na sovražni govor pri svojem delovanju upošteva določbe Ustave Republike Slovenije ter zakonov s področja enakega obravnavanja in prepovedi javnega izražanja sovraštva, nasilja, nestrpnosti.

Ob objavi svojih prvih odločitev so zapisali, da opozarjajo javnost na primere, ki so vredni kazenskega pregona, a tudi na tiste, ki niso kazensko pregonljivi. Menijo namreč, da je predvsem primere, ko se manjšine stigmatizira in izkorišča za politične ali kakšne druge družbeno-socialne bitke oziroma interese, treba javno naslavljati oziroma na njih reagirati. Vloga Sveta vidijo v tem, da opozarja na zanikanje pravic manjšin in marginaliziranih skupin, katerih glas je v večinski družbi v deprivilegiranem položaju.

Svet sestavljajo Mitja Blažič, Zlatan Čordić – Zlatko, Ciril Horjak – dr. Horowitz, Metka Mencin Čeplak (podpredsednica Sveta), Lija Mihelič, Brankica Petković, Nataša Pirc Musar (predsednica Sveta), Jernej Rovšek (podpredsednik Sveta)in Lea Širok. Svet je bil vzpostavljen v okviru projekta Z (od)govorom nad sovražni govor.

Obrazložitev odločitev sveta o omenjenih primerih si lahko preberete med viri na koncu tega prispevka.

Eva Gračanin

Ostale objave

Poznate svoje pravice?

Poznate svoje pravice? Rešite vprašalnik! Kako dobro poznate pravice, ki jih imate v Sloveniji in znotraj Evropske unije? Pravica je več kot samo beseda; gre za vaše življenje, zaščito, enakost in dostojanstvo.  Vabimo vas k izpolnjevanju vprašalnika “Poznate...

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.