Odziv LGBT nevladnih organizacij v Sloveniji na prepoved Europridea 2022 v Beogradu
14/09/2022

(sporočilo za javnost)

LGBT NEVLADNE ORGANIZACIJE V SLOVENIJI POZIVAJO K UPORU PROTI SISTEMSKIM KRŠITVAM ČLOVEKOVIH PRAVIC LGBT OSEB V SRBIJI

Z velikim razočaranjem in zaskrbljenostjo smo sprejeli včerajšnje obvestilo srbske vlade oziroma srbskega ministrstva za notranje zadeve o prepovedi izvedbe parade ponosa v okviru Europride 2022 v Beogradu.

Prepoved izvedbe parade in dejstvo, da je srbska vlada s tem čakala do zadnjega trenutka, čeprav je bila prepoved očitno načrtovana že pred tem, saj je o njej že pred tedni govoril predsednik države Aleksandar Vučić, je zgolj zadnja ilustracija, s kakšno malomarnostjo trenutna srbska vlada obravnava družbene manjšine in njihove človekove pravice. Sodelovanje predsednice vlade Ane Brnabić, sicer razkrite lezbijke, pri tovrstnih praksah kršenja človekovih pravic je še toliko bolj skrb vzbujajoče.

Vlada je pred tem podprla organizacijo Europridea v Beogradu, a je bila ta podpora očitno lažna. Pri prepovedi uporablja vlada stare in preverjene populistične taktike preobračanja pozornosti. Razlog za prepoved parade naj bi bile zaostrene razmere na Kosovu, kar je seveda zgolj »dimna zavesa« za prekrivanje resničnih razlogov: globoke homo- in transfobije srbske politike, ki jo poganjata srbska politika in pravoslavna cerkev.

LGBT nevladne organizacije v Sloveniji izražamo polno podporo srbskim organizatorjem Europridea in pozivamo vse na političnih pozicijah moči v Sloveniji, Srbiji in Evropski uniji, da se uprejo sistematičnemu kršenju človekovih pravic v Srbiji in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da zaščitijo LGBT posameznike in posameznice ter druge skupine, na hrbtih katerih se izvaja populistična politika izključevanja in nespoštovanja človeškega dostojanstva vseh.

Društvo informacijski center Legebitra

Društvo Parada ponosa

ŠKUC Magnus

Društvo DIH – Enakopravni pod mavrico

Zavod TransAkcija

Zavod za kulturo raznolikosti Open

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.