Kaj lahko naredim kot očividka_ec nasilja?
23/10/2020

Najpomembneje je, da nasilno ali diskriminatorno dejanje prepoznate. Oseba, ki doživlja nasilje ali diskriminacjo, se zaradi travmatičnega pretresa pogosto ni zmožna braniti, zbirati dokazov, poklicati policije … Če ste priča kakršnemukoli nasilnemu ali diskriminatornemu dejanju, še posebej zločinu iz sovraštva, je ključno, da dogodka ne spregledate in da ob tem ustrezno postopate.

Kako ustrezno postopam?

Najprej poskrbite za lastno varnost, nato pa za žrtvino. Če je treba, pomagajte žrtvi na varno mesto in v primeru kaznivega dejanja pokličite policijo. Povežite se z ostalimi očividkami_ci in zberite dokaze: fotografije, videoposnetki in izjave drugih očividk_cev bodo pomagali pri kazenskem pregonu storilke_ca. Kaznivo dejanje lahko tudi sami prijavite na policijo.

V primerih sovražnega govora in diskriminacije, kjer žrtev ali kdo drug ni v fizični nevarnosti, stopite žrtvi v bran. Lahko ji svetujete, kje naj poišče pomoč v zvezi s prijavo dogodka, ali jo_ga usmerite na niprav.si, kamor lahko tudi sami podate prijavo.

V pomoč osebam, ki doživljajo nasilje in/ali diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenost, spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolnih značilnosti, smo zato pri Legebitri razvile_i spletno stran niprav.si, ki ponuja različne možnosti ukrepanja. V spletno stran vgrajen sistem vam bo – v primeru, da opazite nasilje ali pa ste sami žrtev zločina iz sovraštva, sovražnega govora ali diskriminacije – glede na izbrane okoliščine predlagal najbolj priporočljive naslednje korake.

Uporaba spletne strani niprav.si je anonimna. Noben osebno določljiv podatek se ne shranjuje, razen, če se za to izrecno odločite.

Ostale objave

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.