Ni prav, da sovraštvu puščamo odprta vrata. Ukrepaj in prijavi!
23/09/2020

Prijavi nasilje ali diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenost, spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolnih značilnosti na niprav.si

V Sloveniji ostane veliko dejanj iz sovraštva, ki jih izkušajo LGBTIQ-osebe, neprijavljenih. Večinoma so razlogi za to strah pred razkritjem pred družino in pred organi pregona, prepričanje, da dogodek “ni dovolj” za prijavo, ali skrb, da policija ali drug pristojen organ prijave ne bo obravnaval korektno.

Raziskave kažejo, da žrtve nasilja pogosto ne vedo, kje poiskati pomoč oziroma kdo jim lahko v primeru nevarnosti sploh ponudi informacije, zaščito in posreduje pri pregonu storilk_cev kaznivih dejanj. Policija ni vedno pravi naslov. V Sloveniji namreč deluje več inšpekcijskih služb, neodvisnih organov in ostalih institucij, ki so še posebej v določenih primerih diskriminacije pristojni za pomoč in ukrepanje.

V pomoč osebam, ki doživljajo nasilje in/ali diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenost, spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolnih značilnosti, smo zato pri Legebitri razvile_i spletno stran niprav.si, ki ponuja različne možnosti ukrepanja. V spletno stran vgrajen sistem vam bo – v primeru, da opazite nasilje ali pa ste sami žrtev zločina iz sovraštva, sovražnega govora ali diskriminacije – glede na izbrane okoliščine predlagal najbolj priporočljive naslednje korake.

Ker je zasebnost pri prijavi diskriminacije in zločinov iz sovraštva še prav posebnega pomena, spletna stran ponuja točne informacije o ravni zasebnosti oziroma anonimnosti same spletne strani in ponujenih možnih ukrepov. Posledično to pomeni, da ste lahko o okoliščinah rabe vaših informacij, če do tega pride, ves čas obveščeni.

Uporaba spletne strani niprav.si je anonimna. Noben osebno določljiv podatek se ne shranjuje, razen, če se za to izrecno odločite.

Ostale objave

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.