Obsojamo vsakršno nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza
27/11/2019

V noči s četrtka, 21. 11. 2019, na petek, 22. 11. 2019, se je zgodil še en homofobni napad, in sicer v klubu Trust v Mariboru, kjer je varnostnik zvlekel obiskovalca iz kluba in mu grozil s fizičnim nasiljem na podlagi obiskovalčeve spolne usmerjenosti. Lastnik kluba se je na obvestilo o nasilju odzval z relativiziranjem nasilja in prelaganjem odgovornosti na osebo, ki je nasilje izkusila. Znova izpostavljamo, da za nasilje nikoli ni odgovorna oseba, ki je nasilje izkusila. Nasilje je bilo prijavljeno tudi policiji, ki je postopala korektno. Priča pa je o nasilju obvestila še sodelavke_ce Legebitre.

To je že drugi homofobni napad v manj kot mesecu dni, ko se neznane osebe napadle kluba Tiffany in Monokel na Metelkovi v Ljubljani ter pri tem poškodovale tudi prostore YHD – Društvo za teorijo in kulturo hendikepa. Od marca 2019 smo pri Legebitri prek portala www.niprav.si, e-sporočil in poročil iz medijev skupaj zabeležile 8 primerov nasilja in diskriminacije, ki temeljijo na spolni usmerjenosti ali spolni identiteti.

Znova izpostavljamo, da so tovrstni napadi posledica sovražne družbene klime, ki  smo ji dopustili, da se je v zadnjih letih razvila. Ta razvoj je treba ustaviti in preobrniti trend povečanega pojavljanja nasilja. Pozivamo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugih oblik nasilja, še posebej, če je nasilje storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin. Pozivamo tudi k doslednemu izvajanju obstoječe zakonodaje in po potrebi k njeni nadgradnji.

Ostale objave

Spremembe Družinskega zakonika … v tretje!
Zakaj je tokrat drugače?

Ni prvič, da smo se v Sloveniji razveselili sprejetja zakona, ki bi enako(pravneje)[1] obravnaval istospolna partnerstva. Nato pa smo bili deležni kampanje, polne sovraštva in laži, na koncu pa so istospolna partnerstva spet ostala ločeno in diskriminatorno urejana v...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.