V društvu Legebitra ostro obsojamo in pozivamo k obsodbi zadnjih napadov zoper LGBT-osebe
01/11/2019

Že nekaj časa govorimo, da danes več ne moremo trditi, da se strpnost do LGBT-oseb (lezbijk, gejev, biseksualnih in transspolnih oseb) pri nas izboljšuje, kot smo to lahko trdile_i pred nekaj leti. 

Opozarjale_i smo, da postajajo homofobija, bifobija in transfobija zaradi vedno večjega in bolj neposrednega širjenje sovraštva, ki je prešlo tudi v programe in izjave vidnih članic_ov političnih strank, t. i. civilnih iniciativ, in nekaterih  oseb, ki v družbi zasedajo pozicije moči, vedno bolj neposredne in razširjene v spletnih komentarjih, socialnih omrežjih in se pogosteje ponovno prestavljajo na ulico. Samo v zadnjem mesecu dni beležimo dva primera fizičnega nasilja nad posameznicami_ki in varnejšimi prostori za LGBTI-osebe, kot sta kluba Tiffany in Monokel v Ljubljani. 

Razloge za ponovno porast homofobnega, bifobnega in transfobnega nasilja gre iskati tudi v dopuščanju, da je izražanje sovraštva postalo del družbene in politične kulture. In tako je od besed prešlo k dejanjem. 

Odločevalke_ce zato pozivamo, da ostro obsodijo tako današnji napad na kluba Tiffany in Monokel ter osebe, ki so se zdraževale tam, kot kakršnokoli izražanje sovraštva do vseh marginaliziranih skupin, ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji. 

Napadi, kot je bil današnji, so samo posledica družbene klime, ki  smo ji dopustili, da se je v zadnjih letih razvila. Ta razvoj je treba ustaviti in preobrniti trend povišanega izvajanja nasilja. Pozivamo k doslednemu obravnavanju verbalnega, psihičnega, fizičnega in drugih oblik nasilja, še posebej, če je nasilje storjeno na podlagi manjšinskih osebnih okoliščin. Pozivamo, da se obstoječa zakonodaja dosledno izvaja in po potrebi nadgradi.

Ob tem bi želele_i posebej opozoriti, da v Sloveniji nimamo statistike o zločinih iz sovraštva in zato ne vemo, koliko sovražnih dejanj, ki jih obravnava tudi policija, je storjenih na podlagi homofobije, transfobije, bifobije ali katere koli druge oblike odpora do katerekoli druge osebne okoliščine, kot sta npr. rasa ali etnična pripadnost. Vemo za posamezne primere, ki so nam jih žrtve ali priče nasilja javile same, ali pa za nekatere, ki so medijsko odmevni. Kar po naših informacijah še zdaleč ne ustreza dejanskemu številu zločinov iz sovraštva. Tovrstne informacije so pomembne za oblikovanje konkretnih ukrepov, ki bi tovrstno nasilje ustrezno naslovili in zaustavili.

Ker je fizično nasilje samo ena oblika izražanja sovraštva, smo pri Legebitri razvile_i portal https://niprav.si/. Vse_i, ki ste doživele_i kakršnokoli nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza obveščamo, da nas o izkušnji nasilja lahko obvestite prek omenjenega portala. Obvestilo lahko oddate anonimno, se pravi brez kakršnegakoli osebnega ali kontaktnega podatka. V tem primeru bo obvestilo prispevalo k ugotavljanju pogostosti in strukture nasilja ter s tem k oblikovanju ustreznih ukrepov. Če pa ocenite, da bi pri ustrezni obravnavi nasilja potrebovale_i podporo, v obvestilo v za to namenjen prostor vpišite še kontaktni podatek.

V podporo in solidarnost z LGBTI skupnostjo se nam pridružite danes ob 21.30 pred stavbo Lovci na Metelkovi:
https://www.facebook.com/events/2413812062021056/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1572609480941885

Več informacij o danajšnem napadu: 

https://www.facebook.com/klubtiffany/photos/a.10151650775051889/10156486060356889/?type=3&theater

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.