Spregovorimo o nasilju in ga prijavimo
25/10/2019

V luči objav v nekaterih medijih in na družbenih omrežjih o verbalnem in hudem fizičnem nasilju, ki je po pričanju osebe, ki je nasilje preživela, temeljilo na homofobiji, sporočamo, da je kakršnokoli nasilje nesprejemljivo.

Ob tem bi želele_i posebej opozoriti, da v Sloveniji nimamo statistike o zločinih iz sovraštva in zato ne vemo, koliko sovražnih dejanj, ki jih obravnava tudi policija, je storjenih na podlagi homofobije, transfobije, bifobije ali katere koli druge oblike odpora do katerekoli druge osebne okoliščine, kot sta npr. rasa ali etnična pripadnost. Vemo za posamezne primere, ki so nam jih žrtve ali priče nasilja javile same, ali pa za nekatere, ki so medijsko odmevni. Kar po naših informacijah še zdaleč ne ustreza dejanskemu številu zločinov iz sovraštva.

Zato je treba na nasilje nenehno kazati s prstom. Če je le možno o izkušnjah nasilja tudi spregovoriti in ga prijaviti ustreznim institucijam, kot je bilo to storjeno v dotičnem primeru. Zato smo pri Legebitri razvile_i portal https://niprav.si/.

Vse_i, ki ste doživele_i kakršnokoli nasilje na podlagi spolne usmerjenosti, spolne identitete in/ali spolnega izraza obveščamo, da nas o izkušnji nasilja lahko obvestite prek omenjenega portala. Obvestilo lahko oddate anonimno, se pravi brez kakršnegakoli osebnega ali kontaktnega podatka. V tem primeru bo obvestilo prispevalo k ugotavljanju pogostosti in strukture nasilja ter s tem k oblikovanju ustreznih ukrepov. Če pa ocenite, da bi pri ustrezni obravnavi nasilja potrebovale_i podporo, v obvestilo v za to namenjen prostor vpišite še kontaktni podatek.

Za nasilje nikoli ni odgovorna oseba, ki je nasilje izkusila.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.