Prelomna odločitev sodišča: Diskriminacija oseb s hivom pri dostopu do zdravstvenih storitev ni dopustna
01/10/2018

Pred je kratkim prišlo do pomembnega mejnika na področju pravnega varstva oseb, ki živijo s hivom. Sodišče je namreč presodilo, da je bilo dejanje zdravstvene_ga delavke_ca, ki je zdravstveno obravnavo zavrnil_a iz razloga ene od osebnih okoliščin oz. okužbe s hivom in s tem to osebo nedopustno  diskriminiral_a, protipravno, saj je osebo, ki živi s hivom, s svojim dejanjem prizadel_a v njenih osebnostnih pravicah ter ji s tem povzročil_a nematerialno škodo v obliki duševnih bolečin.

Diskriminacija pri dostopu do zdravstvenih storitev je žalostna realnost, s katero so se soočile oziroma se soočajo številne v Sloveniji živeče osebe s hivom. Pri tovrstni diskriminaciji gre največkrat za kršenje pravice do dostopa do zdravstvene oskrbe, pravice do enakopravnega dostopa in obravnave pri zdravstveni oskrbi, pravice do proste izbire zdravnice_ka in izvajalke_ca zdravstvenih storitev ter pravice do varstva zasebnosti in varstva osebnih podatkov. V preteklosti nas je več oseb obvestilo, kaj se jim je zgodilo pri dostopanju do zdravstvene obravnave; zdravstvene_i delavke_ci jih niso želele_i obravnavati, do njih so bile_i nespoštljive_i in žaljive_i,  bilo je celo nekaj primerov, ko so zdravstvene_i delake_ci v komunikaciji s temi osebami pred ostalimi pacienti_kami razkrili njihovo diagnozo hiva.

Diskriminacija oseb s hivom v zdravstvu pomeni kršenje načel, določenih z Zakonom o pacientovih pravicah: spoštovanje vsakogar kot človeka, spoštovanje telesne in duševne celovitosti ter varnosti, varstvo največje zdravstvene koristi za pacienta_ko, spoštovanje zasebnosti in spoštovanje osebnosti in dostojanstva tako, da nihče ni socialno zaznamovan_a zaradi svojega zdravstvenega stanja in vzrokov, posledic ter okoliščin tega stanja ali zdravstvene oskrbe, ki jo je bil_a zaradi tega deležen_a.

Diskriminacija oseb, ki živijo s hivom, predstavlja tudi kršenje Ustave, Zakona o varstvu pred diskriminacijo, Zakona o pacientovih pravicah, pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja, kodeksa zdravniške etike, kodeksa etike v zdravstveni negi in oskrbi Slovenije ter je v nasprotju z vizijo, vrednotami in cilji Nacionalne strategije preprečevanja in obvladovanja okužbe s hivom 2017–2025.

Poleg tega, da je diskriminacija nezakonita, je tudi nesmiselna, saj osebe, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili in imajo koncentracijo virusa pod mejo zaznave, okužbe ne morejo prenesti naprej. Prenos okužbe tudi ni možen ob upoštevanju v zdravstvu uveljavljenih splošnih previdnostnih ukrepov, ki jih je treba upoštevati pri obravnavi vseh pacientk_ov, ne zgolj tistih z znano okužbo. V Sloveniji se od začetka epidemije pri opravljanju dela ni okužil_a še noben_a zdravstvena_i delavka_ec.

Društvo Legebitra že dlje časa dosledno opozarja na vse preveč prisotno problematiko diskriminacije oseb s hivom v zdravstvu. Ker je v tem okolju podatek o diagnozi hiva posameznic_kov bolj ali manj razkrit, to nedvomno odpira pot stigmatizaciji in diskriminaciji oseb s hivom. Pri tem prihaja do grobih kršitev pravic oseb, ki ne predstavljajo nevarnosti za nikogar.

Po našem mnenju je treba diskriminacijo nasloviti s sistemskimi rešitvami, predvsem pa z doslednim ozaveščanjem in izobraževanjem zdravstvenega osebja ter vzpostavitvijo ustreznih preventivnih mehanizmov, ki bodo preprečevali možnost kršenja pravic. Trenutna ureditev namreč omogoča zgolj z zakonom predvidena sredstva za odpravljanje posledic diskriminacije, ko je do nje že prišlo. Verjetnost, da se bodo osebe, ki živijo z družbeno močno stigmatizirano boleznijo, odločile za vlaganje zahtev, prijav in tožb in se s tem še dodatno izpostavljale, je namreč majhna.

Omenjena odločitev sodišča je tako sledila prvemu primeru v Sloveniji, ko je oseba s hivom, ki je bila diskriminirana pri dostopu do zdravstvenih storitev, vložila tožbo proti zdravstveni_emu delavki_cu zaradi diskriminacije. Odločitev sodišča pri Društvu Legebitra pozdravljamo, čeprav bi raje videle_i, da do tovrstnih neljubih dogodkov sploh ne bi prihajalo, in upamo, da bo imela ta sodba v prihodnje tudi odvračalni učinek od nadaljnjega kršenja z zakonom zagotovljenih pravic.

 

Več informacij:

Mitja Ćosić, [email protected], 030 478 578

Ostale objave

Poznate svoje pravice?

Poznate svoje pravice? Rešite vprašalnik! Kako dobro poznate pravice, ki jih imate v Sloveniji in znotraj Evropske unije? Pravica je več kot samo beseda; gre za vaše življenje, zaščito, enakost in dostojanstvo.  Vabimo vas k izpolnjevanju vprašalnika “Poznate...

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.