Preventivni zdravstveni programi izdajajo vabila na podlagi uradno določenega spola
26/09/2018

Pri Zavodu TransAkcija so pri dveh preventivnih zdravstvenih programih ZORA – Program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu in DORA Program organiziranega zgodnjega odkrivanja raka dojk poizvedele_i, na kakšni osnovi njihovi sistemi generirajo vabila za vključitev oseb v njihove programe. Informacije, ki sledijo, so pomembne za osebe, ki so pravno potrdile moški spol, se pravi v dokumentih nimajo več zapisanega spola, ki jim je bil pripisan ob rojstvu.

Kot so v sporočilu zapisale_i pri Zavodu TransAkcija,  osebe prejemajo vabila za vključitev v programa na podlagi enotne matične številke (EMŠO) in spola. To pomeni, da bo presejalni sistem omenjenih programov na preglede povabil le osebe, ki imajo uradno zaveden ženski spol, in ujemajoč se EMŠO.

Pri programih ZORA in DORA na presejalne teste vabijo vse, ki imajo v Centralnem registru prebivalstva (CRP) uradno označen ženski spol. Pri programu ZORA imajo še dodaten kriterij, in sicer v program vabijo samo osebe, ki vsaj štiri leta nimajo registriranega izvida brisa materničnega vratu. Pri Zavodu TransAkcija izpostavljajo, da v praksi to pomeni, da transspolne osebe, ki imajo maternični vrat in/ali prsi, ter imajo v CRP-ju uradno zaveden moški spol, vabil za vključitev v omenjena preventivna zdravstvena programa ne bodo prejele_i. Te osebe se lahko same_i naročijo na pregled pri osebni_em ginekologinji_u, ki jim bo izvedel_a omenjen(e) pregled(e).

S programa ZORA so Zavodu TransAkcija še sporočile_i, da je pomembno, da se vse člane_ice skupnosti transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, ki imajo maternični vrat, so stare_i od 20 do 64 let in imajo v osebnih dokumentih zaveden moški spol, vključijo v presejalni program ZORA.

Pri Zavodu TransAkcija pozivajo vse transspolne osebe, ki jim je bil ob rojstvu pripisan ženski spol, pravno pa imajo priznan moški spol, da redno spremljajo svojo udeležbo v preventivnih zdravstvenih programih ter se na preglede naročijo pri svoji izbrani ginekologu_inji ali osebni_emu zdravnici_ku.

Pozivu se pridružujemo tudi pri Društvu informacijski center Legebirta.

Vir: transakcija.si

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva

Iščemo vodjo programa Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po ZSV in štiri leta delovne dobe...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.