Podatek o izdanih zdravilih za zdravljenje hiva odslej viden samo izbranemu osebnemu zdravniku
27/08/2018

V društvu Legebitra smo v preteklih leti opozarjali na težave, ki jih je v praksi prinašal zapis zdravil za hiv na kartici zdravstvenega zavarovanja. Dostop do podatka o zdravilih je bil omogočen zdravnikom, višjim medicinskim sestram in farmacevtom. To pa je v nekaterih primerih vodilo tudi k zavrnitvi zdravstvene oskrbe osebam, ki živijo s hivom.

Septembra bo začel veljati nov pravilnik, ki določa da ima dostop do podatka o izdanih zdravilih za zdravljenje hiva (dostop do tega ima zdravstveno osebje preko kartice zdravstvenega zavarovanja) le splošni oziroma družinski izbrani osebni zdravnik, ostale zdravstvene_i delavke_ci pa ne. Tudi zobozdravniki in zobozdravnice, ki so že nekaj let imeli vpogled v izdana zdravila za zdravljenje hiva, z novim pravilnikom tega dostopa ne bodo več imeli.

V preteklosti smo na Legebitri beležili primere diskriminacije, do katere je prišlo, zaradi dostopa zdravstvenih delavk_cev do podatka o izdanih zdravilih na kartici zdravstvenega zavarovanja, doletela pa je lahko vse osebe, ki so imele kadarkoli izdana zdravila za hiv. Ta zdravila se namreč uporabljajo tako za zdravljenje okužbe kot tudi za zaščitno zdravljenje za preprečitev okužbe s hivom pred ali po izpostavitvi (tako imenovani PEP in PrEP).

Celoten pravilnik je dostopen tukaj, za več informacij pa lahko pišete na [email protected]

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.