Legebitra v okviru evropskega projekta EURO HIV EDAT organizirala izobraževalni seminar
21/10/2016

 

Društvo Legebitra je v Ljubljani, od 14. do 16. oktobra 2016, organiziralo tridnevni izobraževalni seminar v okviru projekta EURO HIV EDAT. Projekt sofinancira evropska agencija za potrošnike, zdravje in hrano, ki pokriva področje javnega zdravje in Ministrstvo za zdravje. Znotraj javnega zdravja so bili moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, prepoznani kot ključna skupina glede na delež novoodkritih okužb s hivom. Gre za projekt zgodnjega diagnosticiranja hiva, pri čemer ima testiranje v skupnosti pomembno vlogo, saj dosega tiste posameznike, ki se sicer ne bi odločili za testiranje v okviru zdravstvenega sistema. Projekt poudarja tudi pomen čimprejšnjega dostopa do zdravljenja (linkage to care) in s tem zmanjševanje prenosa hiva (treatment as prevention).

V projektu sodeluje več nacionalnih inštitutov za javno zdravje, specifični inštituti za nalezljive bolezni ter nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s hiv preventivo in testiranjem v skupnosti. Projekt združuje testirne točke iz različnih držav: Nemčija, Francija, Danska, Španija, Slovenija, Romunija, Belgija, Portugalska, Italija in Grčija. Udeleženci tridnevnih delavnic so prihajali tako iz omenjenih držav kot tudi drugih. Trenerji, ki so delavnice vodili so bili iz Nemčije, Španije, Grčije, Danske in Slovenije. Namen tridnevnih delavnic je bil prenos znanja in dobrih praks glede testiranja na hiv v skupnosti. Udeleženci so dobili konkretne odgovore na specifične situacije, ki jih imajo v svojem okolju ter ideje kako izboljšati delovanje že obstoječih testirnih točk. Dogodek je povezal udeležence ter omogočil izmenjavo izkušenj tudi v prihodnje.

Društvo Legebitra je poskrbelo za organizacijo dogodka in predstavitev dejavnosti na področju hiv preventive in testiranja v skupnosti v Sloveniji. Legebitrina testirna točka obstaja od leta 2009, redna mesečna testiranja v regionalnih središčih (Koper, Radovljica, Novo Mesto, Celje, Maribor in Murska Sobota) pa je Legebitra vzpostavila leta 2015 v okviru projekta Odziv na hiv.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.