HIV SOS telefon
07/09/2015

HIV SOS LINIJA : 030 361 280 (vsak delovni dan med 9. in 17. uro)


ALI MISLIŠ, DA SI BIL_A PRED KRATKIM IZPOSTAVLJEN_A HIVU?

Če obstaja možnost, da si bil_a pred kratkim izpostavljen_a hivu, ti je lahko na voljo PEP – post ekspozicijska profilaksa oziroma zaščitno protiretrovirusno zdravljenje, ki lahko prepreči okužbo s hivom.

KAJ JE PEP?

PEP je zdravljenje s kombinacijo protiretrovirusnih zdravil, ki lahko preprečijo okužbo. Zdravljenje je potrebno začeti čimprej po morebitni izpostavitvi hivu, najbolje v 2 do 4 urah, ne pa kasneje od 72 ur. Več ur kot bo minilo od tveganega dogodka, manjša bo verjetnost uspešnosti terapije. Zaščitno zdravljenje traja 4 tedne.

KDAJ LAHKO DOBIM PEP?

Odločitev o uvedbi zdravljenja sprejme specialist oziroma specialistka  infektologinja  na osnovi strokovnih meril, predvsem ocene tveganja za prenos virusa. PEP se predpiše po dogodku z visokim tveganjem za okužbo s hivom, načeloma po nezaščitenem receptivnem analnem odnosu in po izlivu sperme v usta ali v oko, če je znano, da je partner hiv pozitiven oziroma izkazuje visoko tvegano spolno vedenje.

KJE LAHKO DOBIM PEP?

V Sloveniji je možno PEP dobiti zgolj na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani, za pregled pa potrebuješ nujno napotnico, ki jo dobiš na najbližji urgenci ali pri svojem družinskem_i zdravniku_ci.

KAKO LAHKO DOBIM PEP?

V primeru nezaščitenega spolnega odnosa ali izliva sperme v oko lahko pokličeš našo vročo telefonsko številko, kjer ti bodo usposobljeni svetovalci_ke nudili vse potrebne informacije v zvezi s PEP-om in se bodo po potrebi s specialistom infektologom oziroma specialistko infektologinjo dogovorili za hitro obravnavo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja*.

ČE SUMIŠ, DA SI BIL_A IZPOSTAVLJEN_A HIVU IN ŽELIŠ PREJETI PEP, NAS POKLIČI NA MOBILNO LINIJO 030 361 280. SVETOVALEC JE DOSEGLJIV VSAK DELOVNI DAN MED 9. IN 17. URO.

POMEMBNO JE, DA UKREPAŠ HITRO. ČASA IMAŠ NAJVEČ 72 UR PO MOREBITNI IZPOSTAVITVI, VENDAR JE BOLJE, DA PREJMEŠ ZDRAVILA ČIM PREJ.

*PEP lahko dobiš tudi, če ne pokličeš naš SOS telefon. V tem primeru greš z napotnico na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja, kjer poiščeš urgentno ambulanto in pojasniš, kaj se je zgodilo.

Ostale objave

Konferenca na temo mavričnih družin gostuje v Ljubljani

Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE in Ljubljana Our charming city of Ljubljana welcomes the “Rainbow Families in the Spotlight: CareFor EXCHANGE” conference in March 2024, participants can anticipate a rich and diverse program, fostering connections,...

Priložnost za delo v Mestnem muzeju Ljubljana!

Študiraš enega od družboslovnih, humanističnih ali umetniških študijev in si želiš že med študijem izvedeti, kako konkretno poteka delo in kateri so profili zaposleni v muzeju ali galeriji? V novem študijskem letu postani članica* študijske skupine Muzej od blizu! ...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.