You are currently viewing Slovenija kot država prvič sodelovala na tradicionalni Paradi ponosa v Berlinu
Marta Kos Marko, slovenska veleposlanica v Berlinu; Michael Roth, državni minister v nemškem zunanjem ministrstvu; Miha Lobnik, programski direktor DIC Legebitra, Berlin 27. junij 2015

Slovenija kot država prvič sodelovala na tradicionalni Paradi ponosa v Berlinu

  • Post category:Novice

27. junija je v Berlinu potekala tradicionalna Parada ponosa, kjer se je prvič v zgodovini neodvisne Slovenije, le-ta predstavila s svojim vozilom, na čelu katerega je sodelovala veleposlanica Republike Slovenije v Berlinu Marta Kos Marko. Dogodka se je udeležil tudi programski direktor DIC Legebitre, Miha Lobnik.

Udeležba Slovenije, ki so jo pripravili Slovenci v Berlinu ob pomoči veleposlaništva Republike Slovenije pod vodstvom veleposlanice Marte Kos Marko in slovenskega zunanjega ministrstva, je imela pomemben simbolni pomen in predstavlja prvi tak dogodek novega obdobja. V zadnjih letih je tako v Berlin kot druge evropske prestolnice emigiriralo veliko mladih Slovenk in Slovencev. Mnogi so se tam tudi uveljavili v  različnih poklicih. Populacija Slovenk in Slovencev v Berlinu je pestra in raznolika, med njimi je tudi veliko gejev in lezbijk oziroma širše LGBT populacije. Še nikoli prej se niso izseljenci, ki jih določa identiteta slovenske nacionalnosti in hkrati istospolne usmerjenosti ali izraza spola, imeli prilike udeležit se dogodka, ki bi  simbolno združil te pomembne dimenzije njihovih identitet.

Druga pomembna okoliščina letošnjega sodelovanja Slovenije na Berlinskem CSD,  je jasno sporočilo naše države o zavezanosti k spoštovanju človekovih pravic. Tega je s svojo udeležbo ob otvoritvi, v govoru takoj za županom Berlina, potrdila tudi veleposlanica gospa Marta Kos Marko. Paradno vozilo je ob tem na obeh straneh predstavilo turistično ponudbo Slovenije in mesta Ljubljane, kar pomeni odlično promocije Slovenije kot turistične destinacije pred poldrugim milijonom udeležencev Parade ponosa v Berlinu.

Ob paradi so udeleženci imeli možnost navezovanja stikov z nemškimi predstavniki nevladnih in vladnih organizacij, ki delujejo na področju človekovih pravic, in s katerimi bomo v DIC LEGEBITRA v prihodnje načrtovali skupno delo in sodelovanje na posameznih projektih. Sogovorniki v Nemčiji so izrazili veliko zanimanje za tesnejše sodelovanje in izmenjavo informacij o različnih družbenih vidikih vprašanja spolne usmerjenosti, človekovih pravic doma in po svetu. Ponosni smo, da smo del tistega  sveta, ki spoštuje svobodno izbiro posameznikov, da ljubijo druge odrasle osebe ne glede na spol, in skupaj z nemškimi kolegi želimo pomagati tistim, ki so jim človekove pravice na tem področju sistematično kršene.

V Berlinu se je programski direktor DIC Legebitra Miha Lobnik o nedavnih zakonskih spremembah na področju družinske zakonodaje pogovarjal tudi z nemškim državnim ministrom v nemškem zunanjem ministrstvu Michaelom Rothom in ga ob tej priliki povabil na obisk v Slovenijo.