Ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti aidsu
01/12/2022

December je čas, ko ocenjujemo iztekajoče se leto. Ob prvem decembru, svetovnem dnevu aidsa, se lahko na 2022 oziramo z zadovoljstvom, saj je to leto prineslo dve pomembni novosti. PrEP, zaščitno predizpostavitveno zdravljenje pred okužbo s hivom za osebe s tveganjem za okužbo, je postal dostopen v okviru pravic, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. PrEP je pomembna in zanesljiva preventivna metoda, ki preprečuje okužbo pri posamezni osebi, ki je vključena v to terapijo, s tem pa tudi širjenje hiva med prebivalstvom. Druga novost letošnjega leta je sprememba krvodajalskih meril, ki je po večdesetletni diskriminaciji odpravila prepoved, zaradi katere so bili moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, doživljensko izključeni kot krvodajalci. Prepoved, ki je bila uveljavljena sredi osemdesetih letih dvajsetega stoletja, ni imela več nobene znanstvene podlage, Slovenija pa je bila ena zadnjih evropskih držav, ki jo je odpravila.

Zadovoljni smo tudi, ker je Ministrstvo za zdravje prepoznalo pomen našega preventivnega dela in bo še vnaprej, skladno z veljavno nacionalno strategijo za preprečevanje in obvladovanje okužbe s hivom, podpiralo naše delovanje. Legebitrin program presejalnega testiranja na hiv, virusne hepatitise in spolno prenosljive okužbe, ki ga izvajamo v partnerstvu z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani in v sodelovanju z najrelevantnejšimi medicinskimi strokovnjaki, je najuspešnejši presejalni program v državi, kakovost našega delovanja pa je prepoznala tudi Evropska Unija, ki je za triletno obdobje podprla Expand, naš novi, razširjeni  program presejalnega testiranja, namenjen spolnim delavkam_cem, migrantom_kam in osebam, ki injicirajo druge. Partnerji v tem projektu so Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Univerze v Ljubljani, Društvo Stigma in Slovenska filantropija, z njim pa bomo zagotovili testiranje na hiv, virusne hepatitise in spolno prenosljive okužbe za te tri ranljive skupine prebivalstva. Naš že obstoječ program testiranja, ki ga poleg Ministrstva za zdravje podpira tudi Mestna občina Ljubljana, pa bo letos presegel vsa pričakovanja, saj bomo na letni ravni testirali največje število oseb v vsej zgodovini njegovega delovanja.

Število novih diagnoz okužbe s hivom v Sloveniji v letošnjem letu nekoliko presega lanskoletno število, a ostajamo država z nizko incidenco okužb s hivom, za kar gre zahvala učinkovitim ukrepom kombinirane preventive, katere pomemben del je naše testiranje. Smo tudi država, ki osebam s hivom zagotavlja sodobno zdravljenje, to pa preprečuje razvoj okužbe in tem osebam omogoča relativno zdravo, polno in kakovostno življenje. Še vedno pa se soočajo s stigmo in diskriminacijo in na to moramo vedno znova opozarjati, saj so ravno socialne posledice hiva tiste, ki slovenskim osebam s hivom dandanes bolj kot zdravstvene posledice slabšajo kakovost življenja.

A verjamemo, da smo na dobri poti in se tudi v prihodnjem letu nadejamo dobrega sodelovanja vseh relevantnih deležnikov pri zasledovanju skupnega cilja.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.