Po odločbah Ustavnega sodišča glede enake obravnave pri posvojitvah in enakosti zakonski zvezi
22/07/2022

V petek 8. 7. smo  navdušeno sprejele_i novico, da je Ustavno sodišče RS odpravilo diskriminacijo istospolnih parov pri sklepanju zakonske zveze in enaki obravnavi pri kandidiranju za skupno posvojitev.

Več kot 30 let je minilo, odkar so bile izražene prve zahteve po ureditvi istospolnih partnerstev. V vseh teh letih so bila istospolna partnerstva obravnavana na različne načine. Od popolnega neprepoznanja v devetdesetih letih, do prve ureditve v obliki registrirane skupnosti, ki je istospolna partnerstva obravnavala kot drugorazredna. Nato sta prišla Družinski zakonik in novela Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki sta svojo pot zaključila na referendumih. Zakon o partnerski zvezi je sicer odpravil večino diskriminacije, ki so je bila v preteklosti deležna istospolna partnerstva, še vedno pa je drugače obravnaval istospolna in raznospolna parnerstva. Vendar nič več. Od odločitev Ustavnega sodišča, v Sloveniji zakonska zveza zajema tako istopolne kot raznospolne pare. 

Spodaj odgovarjamo na nekaj vprašanj, ki so prišla v naš nabiralnik, za nekatera smo se glede nadaljnnih postopkov pozanimali tudi na ministerstvu.

Imam sklenjeno partnersko zvezo. Ali se sedaj šteje, da sem v zakonski zvezi? Bom o tem obeščen_a? Dobim novo potrdilo avtomatično ali ga moram iti iskat?

Ustavno sodišče je v odločbi navedlo, da se zakonska zveza šteje kot zveza dveh oseb. Ničesar pa ni reklo o samem preoblikovanju Zakona o partnerski zvezi niti ni odpravilo njegove veljavnosti. 

Zato se, dokler se ne sprejme in prične veljati predlagana novela zakona o Družinskem zakoniku, šteje, da so obstoječe partnerske zveze še vedno partnerske zveze. 

V praksi to pomeni, da bo nove izpiske iz matičnega registra možno dobiti šele po uveljavitvi novele Zakona o Družinskem zakoniku. Rok za spremembo zakonodaje, ki ga je zakonodajalcu dalo Ustavno sodišče, je šest mesecev. 

O vsem tem, bomo imle_i več odgovorov po uveljavitvi novele zakona.

Kako poteka postopek ocene primernosti za posvojitelja_ico?

Postopek je popolnoma enak, ne glede na to, ali se gre za raznospolni ali istospolni par. Opisan je tukaj: https://e-uprava.gov.si/podrocja/druzina-otroci-zakonska-zveza/rejnistvo-posvojitev/posvojitev-otroka.html

Ali po tej odločitvi lahko tudi samske ženske, samske osebe, ki lahko zanosijo, ter istospolni pari v Sloveniji dostopajo do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo ?

Ne. Zakon o zdravljenju neplodnosti v petem členu eksplicitno določa, da sta do postopkov upravičena moški in ženska, ki živita v zakonski zvezi ali zunajzakonski skupnosti.

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.