Legebitra za mlade
01/09/2017

Mladinski program Legebitre ima  tako kot program Svetovanje in samopomoč že dolgo tradicijo, ki priča o velikem pomenu, ki ga ima DIC Legebitra za LGBT+ mlade in hkrati o pomenu, ki ga ima aktivno (so)delovanje mladih za Legebitro. Zato ne preseneča dejstvo, da se je skozi leta program za mlade izoblikoval v pestro ponudbo raznolikih aktivnosti, ki jih soustvarjamo skupaj z mladimi LGBT-osebami.

Namen mladinskega programa Legebitre je mladim, predvsem LGBT-mladim v varnem okolju nuditi relevantne informacije ter jih motivirati in usposabljati za prostovoljsko delo v sklopu društva. V okviru programa se lahko mladi vključijo v upravljanje infotočke, soustvarjanje mladinskih izobraževalnih delavnic, družabnih dogodkov, prostočasnih aktivnosti, izobraževalnih taborov, Kavarniških večerov, Žive knjižnice, in še več. Pri nas lahko mladi opravljajo študentsko prakso ali se vključijo v številne aktivnosti prostovoljskega dela.

 

INFOTOČKA

Legebitrina informacijska točka, ki je tudi članica Ljubljanske mreže infotočk – L’MIT, nudi možnost individualnega in osebnega pridobivanja informacij o spolnih usmerjenostih, spolnih identitetah in spolnih izrazih, diskriminaciji, homofobiji, transfobiji, bifobiji,  hivu in preostalih spolno prenosljivih okužbah (SPO), človekovih pravicah, različnih mladinskih dogodkih, priložnostih za prostovoljsko delo doma in v tujini, civilno-družbenih akcijah in iniciativah doma in v tujini. Samo »fizično« informacijsko točko širimo tudi v virtualni prostor (aktivno delovanje na Facebooku in Instagramu). Vabljen_a, da nas obiščeš na infotočki na Trubarjevi 76a v Ljubljani ob ponedeljkih, sredah in petkih med 12. in 16. uro, ob torkih in četrtkih med 12. in 18. uro. Pokličeš nas lahko tudi na 01 430 51 44. Lahko prideš tudi samo na kavo, limonado ali čaj.

 

DRUŽABNI VEČERI IN USTVARJALNE DELAVNICE ZA MLADE

Družabne večere in prostočasne aktivnosti na Legebitri organiziramo trikrat mesečno. Družabni večeri ponujajo priložnost neformalnega in tematsko neobremenjenega druženja in medsebojnega spoznavanja. V sklopu družabnih večerov za mlade skupaj s prostovoljkami_ci organiziramo različne aktivnosti od kuharskih delavnic, piknikov, filmskih večerov, glasbenih večerov in diskusij na izbrane teme.

Ustvarjalne delavnice, ki jih organiziramo v sodelovanju z različnimi iniciativami in organizacijami ter posameznicami_ki, pa nudijo možnost, da mladi sami ustvarjajo in se naučijo novih uporabnih veščin. Tako smo naprimer skupaj z Delavnico konceptov (pre)uredile_i Legebitrino dvorišče in iz odsluženih materialov naredile_i nove sedeže in mizo.

 

IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE ZA MLADE

Na Legebitri najmanj enkrat mesečno potekajo izobraževalne delavnice, namenjene mladim. Osredotočamo se predvsem na informiranje in izobraževanje o tematikah LGBT, človekovih pravicah, in drugih pomembnih temah. Delavnice, osnovane na neformalnih metodah izobraževanja, izvajamo skupaj s prostovoljkami_ci in tako omogočamo medvrstniško učenje, prek katerega mladi pridobijo nova znanja in dragocene izkušnje za prihodnost.

 

IZOBRAŽEVALNI TABORI ZA MLADE

Legebitrini izobraževalni tabori omogočajo večdnevno druženje in pogovor o zahtevnejših temah, ki časovno presegajo okvire aktivnosti, delavnic in skupin za samopomoč, ki jih izvajamo v društvu. Tabori so namenjeni LGBT+ mladim, do tridesetega leta starosti in nudijo varen in vključujoč prostor, kjer se udeleženke_ci lahko izobražujejo in zabavajo. Tabore načrtujemo in izvajamo skupaj z aktivistkami_i in prostovoljkami_ci Legebitre in pokrivamo zelo raznolike teme. Ravno tabori so tista izkušnja, ki jo največ prostovoljk_cev in LGBT+ mladih opisuje kot prelomno, saj se med udeleženkami_ci s podobnimi izkušnjami razvije občutek pripadnosti, stkejo se nova prijateljstva, hkrati pa udeleženke_ci pridobijo nova znanja – vse, kar je ključno na poti do opolnomočenosti posameznice_ka.

 

KAVARNIŠKI VEČERI

Vsak 2. četrtek ob 20.00 Klubu Tiffany prelevimo v elegantno kavarno, ki vabi k posedanju, uživanju ob najljubši pijači in predajanju umetniškemu programu, ki ga za obiskovalke_ce pripravljajo mladi. Si mlad_a LGBT+ ustvarjalka_ec, ki se ukvarja z glasbo, gledališčem, plesom ali drugo vrsto umetnosti. Iščeš prostor, v katerem boš lahko zablestel_a s svojim talentom? Bi gledalkam_cem ponudil_a sproščene, kvalitetne, spontane in samo tvoje vsebine? Piši nam na [email protected] ali [email protected] s predlogom za predstavitev svojih umetniških kreacij. Kavarniški večeri mladim omogočajo tudi celovito izkušnjo prostovoljskega dela – načrtovanje, organiziranje, izvajanje in evalvacio kulturnih dogodkov. Če bi se rad_a pridružila organizacijski ekipi Kavarniških večerov, ki jo sestavljajo prostovoljke_ci Legebitre in Kluba Tiffany, piši na enega izmed zgornjih dveh naslovov.

 

ŽIVA KNJIŽNICA

Že od leta 2007 vsaj dvakrat letno svoja vrata odpre Živa knjižnica, ki deluje kot običajna knjižnica, le da si bralke_ci namesto knjig izposojajo osebe. Žive knjige v pogovoru z bralkami_ci delijo svoje izkušnje z diskriminacijo, zaradi katerih so pogosto tarče predsodkov in stereotipov. Živa knjižnica je sredstvo, s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Ljubljanska Živa knjižnica obsega vsaj 50 različnih živih knjig. Žive knjižnice izvaja 16 različnih nevladnih organizacij od Kopra do Murske Sobote, nacionalno mrežo Živih knjižnic pa koordinira prav Legebitra. Te zanima, kje lahko v kratkem obiščeš Živo knjižnico? Poišči nas na Facebooku.

 

PROSTOVOLJSTVO ZA MLADE

Pri Legebitri se zavedamo izjemnega pomena prostovoljstva za razvoj in prihodnost družbe, zato ga ustrezno negujemo. Mnogi naši programi, dogodki in aktivnosti ne bi bili mogoči brez aktivnega dela mnogih prostovoljk_cev. Legebitra je tudi članica mreže Prostovoljskih organizacij pri Slovenski filantropiji, podpisnik Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva in organizacija, ki je vpisana v register Prostovoljskih organizacij po Zakonu o prostovoljstvu.

Te zanima prostovoljsko delo na Legebitri? Si želiš izkušenj z organizacijo družabnih ali kavarniških večerov, mladinskih izobraževalnih delavnic in ostalih aktivnosti? Kot bodoča_i prostovoljka_ec se lahko pri nas usposobiš za prostovoljsko delo v okviru programov in projektov društva. Na usposabljanju se seznaniš s poslanstvom in vizijo društva, pravicami in dolžnostmi, ter področji dela, na katerih bi želel_a delovati.

Pridruži se naši prostovoljski ekipi in s skupnostnimi delavkami_ci soustvarjaj pester program aktivnosti! Še nisi prepričan_a, da je to dobra ideja? Preberi nekaj izjav naših dolgoletnih prostovoljk_cev o njihovih izkušnjah:

“Prostovoljstvo na Legebitri mi je odprlo kar nekaj možnosti za lasten razvoj. Pripravljal sem delavnice za mladinske tabore, sodeloval pri projektih in spoznal osebe, ki so postale pomemben del mojega življenja. Ravno zaradi odprtih ljudi in sproščenega vzdušja je prostovoljstvo na Legebitri lepa izkušnja, hkrati pa tudi poučna.” (Filip)

“Do zdaj sem se udeležil treh Legebitrinih taborov, ki so mi korenito spremenili življenje. Ponudili so mi varno in sproščeno okolje, v katerem sem lahko spoznal samega sebe in tudi množico zanimivih oseb, ki so me naučile marsikaj novega. Prav tabori so bili tisti, na katerih sem se začel zavedati, da lahko umik iz toksičnega okolja – četudi samo za nekaj dni – reši življenje in pozitivno spremeni doživljanje lastne vrednosti.” (Mark)

“A veš tisto mesto in tiste osebe, za katere vedno veš, da so tam? Da pri njih nikoli ne boš naletel_a na nema, čeprav včasih istočasno v nebo vpijajoča heteronormativna pričakovanja? Osebe, ki ti dovolijo biti to, kar si in se s tabo veselijo vsakega novega poskusa odkrivanja še tistega neodkritega dela sebe, ki ga do sedaj nisi upal_a raziskati? Osebe, s katerimi lahko razvijaš nove ideje, se smejiš, jokaš, preklinjaš ali pa enostavno samo si? Vse to in še veliko več mi je tekom zadnjih štirih let postal DIC Legebitra. Trubarjeva mi je postala zavetje, moj milni mehurček in v določenih trenutkih imam občutek, da celo moj drugi dom. Nenazadnje vem, da lahko kadarkoli pridem spit skodelico kave in če to ni dom, potem ne vem kaj je. “ (Andrej)

 

Če želiš izvedeti še več o naših aktivnostih ali postati del naše prostovoljske ekipe, se lahko oglasiš na infotočki vsak delovni dan, in sicer:

  • ob ponedeljkih, sredah in petkih med 12. in 16. uro
  • ob torkih in četrtkih med 12. in 18. uro.

V tem času smo dosegljive_i tudi na: 01 430 51 44.

Z nami lahko stopiš v stik tudi prek:

Legebitra.si

[email protected]

facebook.com/Legebitra

instagram: @diclegebitra

 

 

________

Delovanje ter programe in projekte Društva informacijski center Legebitra sofinancirajo: Mestna očina Ljubljana – Urad za mladino, Študentska organizacija univerze v Ljubljani in Fundacija financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji – FIHO. Stališča organizacije ne izražajo stališč FIHO.

 

 

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva

Iščemo vodjo programa Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po ZSV in štiri leta delovne dobe...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.