Svetovanje in samopomoč za istospolno usmerjene
31/07/2017

Program Svetovanje in samopomoč ima na društvu Legebitra dolgo tradicijo, ki sega v devetdeseta leta. Pomembna novost je pridobitev strokovne verifikacije Socialne zbornice Slovenije in redno sofinanciranje s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. S tem je postal tudi prvi in trenutno edini socialnovarstveni program v Sloveniji, ki je namenjen LGBT-osebam. V program se trenutno vključuje več kot 100 oseb.

Program se izvaja na način, da osebam nudi celostno obravnavo v obliki informiranja, vključevanja v aktivnosti društva, podpornih skupin, individualnega osebnega svetovanja ter zagovorništva. Novost programa je tudi terenska ekipa, ki deluje na štirih stalnih lokacijah v Sloveniji: Kranj, Maribor, Koper in Novo mesto.

Informiranje je storitev, v okviru katere osebam na naši informacijski točki nudimo informacije osebno in po telefonu. Namenjeno je vsem (LGBT-osebe, strokovna javnost, starši, sorojenke_ci …), ki iščejo informacije o spolni usmerjenosti, spolni identiteti, spolnem izrazu, statusu hiv, spolno prenosljivih okužbah (SPO) … Storitev nam omogoča tudi sodelovanje z javnimi zavodi kot so npr. srednje šole, centri za socialno delo, kjer se pri svojem delu srečujejo z LGBT-osebami in pri tem potrebujejo dodatno podporo in znanje.

Vključevanje v aktivnosti društva pomeni, da se oseba po pogovoru s strokovno_im delavko_cem odloči, v katere aktivnosti bi se želel_a vključevati na podlagi individualnega načrta. Nabor aktivnosti je pester in raznovrsten:

  • Kavarniški večeri
  • Prostočasne aktivnosti
  • Delavnice
  • Sobotni salon
  • Družabni dogodki …

Načrtovano vključevanje v aktivnosti je lahko pomembno zlasti na začetku, ko oseba še oblikuje svojo socialno mrežo v skupnosti LGBT, v procesu opolnomočenja, iskanju varnega prostora …, vsekakor pa ni pogoj za vključevanje v aktivnosti. Vsak_a se lahko v aktivnosti vključuje tudi po lastni izbiri, brez predhodnega pogovora s strokovno_im delavko_cem. Priporočamo le en všeček na naši strani Facebook ali redno spremljanje naše spletne strani, da lahko sledite objavam dogodkov.

Podporne skupine so namenjene mladim osebam LGBT (Mladinska čvekalnica) in staršem oz. skrbnicam_kom, katerih otroci se identificirajo kot LGBT-osebe. Podporne skupine nudijo varen prostor, v katerem lahko udeleženke_ci sodelujejo v pogovoru, izmenjujejo izkušnje in tako tudi nudijo podporo vsem članicam_om skupine.

Individualno osebno svetovanje je namenjeno vsem osebam, ki potrebujejo podporo v trenutni življenjski situaciji. Lahko so to vprašanja, povezana z razkritjem ni pa nujno. Teme, s katerimi se srečujemo pri svetovanju so različne: depresija, tesnoba, samopoškodbeno vedenje, panični napadi, motnje hranjenja, samomorilne misli … V storitev svetovanja je trenutno vključenih več kot 30 oseb. 

Zagovorništvo je posebno področje dela, ki strokovnim delavkam_cem omogoča socialno zagovorništvo LGBT-oseb, ko se te znajdejo v situaciji, v kateri potrebujejo zagovarjanje svojih pravic in zbiranje informacij. Strokovna_i delavka_ec prijavlja nasilje na center za socialno delo ali policijsko upravo; spremlja osebo pri ustnih obravnavah; sodeluje v kriznih timih; z osebo sodeluje pri postopkih urejanja preživnine; pomaga pri pisanju pritožb, vlog; sodeluje in pomaga pri urejanju umika žrtve nasilja; sodeluje z organizacijami in javnimi zavodi pri reševanju situacije brezdomstva LGBT-osebe …

Terenska ekipa deluje redno na štirih lokacijah, in sicer v Kranju, Mariboru, Kopru in Novem mestu. Namen terenske ekipe je predvsem decentralizacija aktivnosti, ustvarjanje varnega prostora in dostop do storitev programa LGBT-osebam, ki živijo izven Ljubljane.

Za informacije, dogovor za termin individualnega svetovanja smo strokovne_i delavke_ci dosegljive_i na Trubarjevi 76a v Ljubljani vsak delavnik v času uradnih ur informacijske točke, in sicer:

  • ponedeljek, sreda in petek od 12. do 16. ure ter
  • torek in četrtek od 12. do 18. ure.

Na informacijski točki se lahko oglasite osebno, nas pokličete na telefonsko številko 01 430 51 44 ali nam pišete na elektronski naslov [email protected].

Program sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Ljubljana in Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij – FIHO. Delovanje ter programe in projekta društva sofinancira tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani.

 

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.