Začetek uporabe Družinskega zakonika
12/04/2019

S 15. 4. 2019 se začne v celoti uporabljati Družinski zakonik, ki tako v celoti nadomešča Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Zakon o partnerski zvezi še vedno velja in se v ničemer ne spreminja.

Za istospolne pare je največja razlika med ZZZDR in Družinskim zakonikom pri postopku posvojitve partneričinega_jevega otroka. Družinski zakonik določa, da bodoča posvojitelj_ica vloži prošnjo za posvojitev neposredno na okrožno sodišče (brez predhodnega postopka na centru za socialno delo – CSD). Sodišče odloči v nepravdnem postopku na podlagi mnenja CSD.

Področje skupne posvojitve za istospolne pare se ne spreminja, saj skupno posvojitev prepoveduje Zakon o partnerski zvezi. Enako velja za dostop do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Določbe Družinskega zakonika, ki določajo postopek pred sklenitvijo partnerske zveze, sklenitev partnerske zveze in ponovitev slovesnosti ob jubileju partnerske zveze so prav tako različne od določb v ZZZDR, vendar se je v tem delu Družinski zakonik začel uporabljati že s 1. januarjem 2018.

Več o tem bo objavljeno na spletni strani www.lgbtpravice.si, ko bomo odpravile_i nepričakovane tehnične težave. Za vsa vprašanja pa smo vedno dosegljive_i na [email protected].

Družinski zakonik (Uradni list RS, št. 15/17); dostopno na tej povezavi >>>

Zakon o partnerski zvezi (Uradni list RS, št. 33/16); dostopno na tej povezavi >>> 

Ostale objave

Poznate svoje pravice?

Poznate svoje pravice? Rešite vprašalnik! Kako dobro poznate pravice, ki jih imate v Sloveniji in znotraj Evropske unije? Pravica je več kot samo beseda; gre za vaše življenje, zaščito, enakost in dostojanstvo.  Vabimo vas k izpolnjevanju vprašalnika “Poznate...

Dogodki v Mladinskem centru (junij 2024)

Od Usposabljanja za nove žive knjige do Razstave Groza ali roza, mavrični junij ponosno ponuja deset priložnosti, da praznujemo skupaj. Kot vsak mesec, lahko tudi junija naš MC uporabiš kot dnevno sobo. Zate je odprt:Pon.: 13.00 – 17.00Tor.: 13.00 – 18.00Sre.: 13.00 –...

VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT 2024!

Kandidati* za Evropske poslance so odgovorili na vprašanja o LGBTIQ+ temah, ki bodo aktualna v Evropskem parlamentu v naslednjih petih letih. Vsem kandidatom oz. listam, ki se potegujejo za mandat v Evropskem parlamentu, smo vprašanja poslali skupaj s pobudo k podpisu...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.