Začetek uporabe Družinskega zakonika
12/04/2019

S 15. 4. 2019 se začne v celoti uporabljati Družinski zakonik, ki tako v celoti nadomešča Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR). Zakon o partnerski zvezi še vedno velja in se v ničemer ne spreminja.

Za istospolne pare je največja razlika med ZZZDR in Družinskim zakonikom pri postopku posvojitve partneričinega_jevega otroka. Družinski zakonik določa, da bodoča posvojitelj_ica vloži prošnjo za posvojitev neposredno na okrožno sodišče (brez predhodnega postopka na centru za socialno delo – CSD). Sodišče odloči v nepravdnem postopku na podlagi mnenja CSD.

Področje skupne posvojitve za istospolne pare se ne spreminja, saj skupno posvojitev prepoveduje Zakon o partnerski zvezi. Enako velja za dostop do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Določbe Družinskega zakonika, ki določajo postopek pred sklenitvijo partnerske zveze, sklenitev partnerske zveze in ponovitev slovesnosti ob jubileju partnerske zveze so prav tako različne od določb v ZZZDR, vendar se je v tem delu Družinski zakonik začel uporabljati že s 1. januarjem 2018.

Več o tem bo objavljeno na spletni strani www.lgbtpravice.si, ko bomo odpravile_i nepričakovane tehnične težave. Za vsa vprašanja pa smo vedno dosegljive_i na [email protected].

Družinski zakonik (Uradni list RS, št. 15/17); dostopno na tej povezavi >>>

Zakon o partnerski zvezi (Uradni list RS, št. 33/16); dostopno na tej povezavi >>> 

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

VSEM ŽENSKAM ŽELIMO SREČEN OSMI MAREC!

Ob letošnjem dnevu žena smo v mislih  predvsem z ženskami, ki so jim zaradi političnih odločitev kratene človekove pravice, in tistimi, ki nimajo zagotovljenih osnovnih sredstev za dostojno življenje. Poleg tega, danes hodimo tudi za tiste, ki nimajo pravice do...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.