Ob svetovnem dnevu AIDS-a
30/11/2018

 

Poznaj svoj status

Pred natanko tridesetimi leti je svet obeležil prvi Svetovni dan aidsa. Oseba, ki je leta 1988 prejela diagnozo hiva, se je lahko nadejala, da bo v najboljšem primeru živela še nekaj let. Dandanes lahko, zahvaljujoč izjemnemu napredku zdravljenja, oseba z novo diagnozo hiva, ki prične z zdravljenjem, pričakuje, da bo doživela običajno pričakovano življenjsko dobo. Zato je geslo letošnjega Svetovnega dneva aidsa “Poznaj svoj status”.

 

Posnetek stanja

Podatki o novih diagnozah okužbe s hivom, ki jih je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, so lahko razlog za previden optimizem, saj je število novih diagnoz že drugo leto nižje od prejšnjih let. V letošnjem letu so do 20. novembra zabeležili 32 novih diagnoz hiva. Takšna epidemiološka situacija je posledica dobrega sodelovanja vseh deležnikov in uspeha kombinirane preventive, kamor sodi tudi testiranje na hiv, ki ga ob podpori Ministrstva za zdravje,Mestne občine Ljubljana, Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v RS in Študentske organizacije Univerze v Ljubljani za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi, izvaja Društvo informacijski center Legebitra. Letos smo tako testirale_i že več kot 1100 oseb na nacionalnem nivoju in odkrili približno petino zgoraj navedenih letošnjih novih diagnoz.

Manj razveseljiv je podatek, da tretjina oseb s hivom v Sloveniji ne ve, da imajo hiv. To se odraža tudi v visokem deležu zelo poznih diagnoz, saj je več kot polovica oseb, ki živijo s hivom in so diagnozo dobile letos, za svojo diagnozo izvedela šele, ko so imele že hudo prizadet imunski sistem.

Zato je redno testiranje na hiv in ostale spolno prenesene okužbe izjemnega pomena za zdravje posameznikov_ic ter za preprečevanje nadaljnjega širjenja okužb. Osebe s hivom, ki se zdravijo s protiretrovirusnimi zdravili in imajo koncentracijo virusa pod mejo zaznave, hiva namreč ne morejo prenesti na druge osebe. Nezaznavno je neprenosljivo!

 

Preventiva

Uporaba kondoma še naprej ostaja eden od temeljev preventive, v letošnjem letu pa se je kondomu tudi v Sloveniji končno pridružil še PrEP, predizpostavitvena zaščitna terapija, ki dokazano učinkovito ščiti pred okužbo s hivom. PrEP, ki ga trenutno v okviru raziskave omogoča Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, še ne sodi v obseg pravic v obveznem zdravstvenem zavarovanju, kljub temu, da zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju določa, da obvezno zavarovanje v celoti zagotavlja plačilo za preprečevanje, odkrivanje in zdravljenje okužbe s hivom. Pričakujemo, da bo po končani raziskavi ta možnost zaščite na voljo vsem , ki jo potrebujejo, v okviru zdravstvenega zavarovanja. Obenem upamo, da bo slovenski proizvajalec zdravil, ki proizvaja tudi zdravilo, ki se uprablja za PrEP, znižal njegovo ceno in tako pripomogel k omejevanju epidemije hiva v Sloveniji.

 

Pozitivni premiki

V letošnjem letu smo doživele_i tudi pozitivne premike na področju boja proti stigmatizaciji in diskriminaciji oseb s hivom. Društvo informacijski center Legebitra že vrsto let opozarja na diskriminacijo oseb s hivom v zdravstvu, zato pozdravljamo, da je ZZZS na pobudo nevladnih organizacij in infektološke stroke, po opravljenih posvetovanjih z Ministrstvom za zdravje, Komisijo RS za medicinsko etiko in ostalimi deležniki dostop do podatka o izdanih zdravilih za hiv omogočil zgolj izbranim zdravnikom_cam splošne medicine, dostop do tega podatka pa onemogočil vsem ostalim zdravstvenim delavcem_kam, saj ostali zdravstveni delavci_ke ob upoštevanju splošnih previdnostnih ukrepov te informacije pri svojem delu ne potrebujejo.

Drugi pomemben premik se je zgodil tudi na področju pravnega varstva oseb, ki živijo s hivom. Oseba, ki je zdravstvena_i delavka_ec zaradi njenega statusa hiv ni želel_a obravnavati, je proti njej_mu vložila tožbo. Sodišče je presodilo, da je dejanje zdravstvene_ga delavke_ca, ki je zdravstveno obravnavo zavrnil, protipravno. Gre za prvi primer v Sloveniji, ko je oseba s hivom, ki je bila diskriminirana pri dostopu do zdravstvenih storitev, vložila tožbo zaradi diskriminacije s strani zdravstvenih delavk_cev, zato nas izjemno veseli, da je bila uspešna.

Program Odziv na hiv, ki ga izvaja Društvo informacijski center Legebitra in v okviru katerega poleg testiranja na hiv in ostale spolno prenosljive okužbe ter fokusiranega ozaveščanja javnosti izvajamo tudi Buddy program podpore in zagovorništva za osebe s hivom, je pravkar vstopil v svoje tretje leto izvajanja. Svetovna zdravstvena organizacija je naš program v letošnjem letu uvrstila med najboljše prakse v Evropi. Vesele_i smo, da je Ministrstvo za zdravje, ki program sofinancira v obdobju 2017–2019, prepoznalo njegov pomen, zato upamo, da bo ministrstvo naša prizadevanja podprlo tudi v prihodnje in tako omogočilo kontinuiteto in razvoj programa.

 

 

 

Ostale objave

Izjava ob Svetovnem dnevu aidsa 1. 12. 2023

Ob prvem decembru si na prsi pripnemo rdečo pentljo, ki je v času, ko je nastala, simbolizirala sočutje z obolelimi z aidsom. Nekaj desetletij po tistih tragičnih časih obstajajo učinkovita zdravila, ki osebam hivom omogočajo običajno in relativno zdravo življenje....

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.