Mpox – spet med nami
21/08/2024
6 images of lesions to help identify monkeypox rash

Zaradi povečanja števila okužb z virusom mpox (prej znan kot opičje koze) Svetovna zdravstvena organizacija opozarja na potrebo po povečani previdnosti. Mpox se prenaša z neposrednim stikom s kožnimi spremembami ali telesnimi tekočinami okužene osebe, kapljično ob dolgotrajnejšem tesnem stiku z okuženo osebo ter ob stiku z okuženimi predmeti (npr. oblačila, posteljnina in druge potrebščine obolelega). Virus se lahko prenese tudi ob stiku z okuženo živaljo (največkrat prek glodavcev ali primatov). zato je pomembno, da ljudje prepoznajo zgodnje simptome okužbe.


SIMPTOMI:

  • zvišano telesno temperaturo,
  • glavobol,
  • bolečine v mišicah,
  • izpuščaji*, ki se najpogosteje pojavijo na obrazu in se nato razširijo na druge dele telesa, vključno z genitalijami,
  • utrujenost,
  • otekle bezgavke.

*izpuščaj gre skozi različne faze in je podoben noricam ali sifilisu, preden se končno oblikuje krasta, ki kasneje odpade.

Inkubacijska doba bolezni je običajno 6 do 16 dni, lahko pa tudi do 21 dni. Ko krasta odpade, oseba ni več kužna.


CEPLJENJE:

Cepljenje se opravi z dvema odmerkoma cepiva, pripročen presledek med odmerkoma pa je 28 dni. Za poekspozicijsko cepljenje zadostuje en odmerek.

Cepljenje se priporoča moškim, ki imajo spolne odnose z moškimi in drugim osebam, ki imajo večje tveganje za izpostavljenost virusu mpox, kot npr.: večje število spolnih partnerjev, udeležba na dogodkih, kjer prihaja do spolnih odnosov z večjim številom oseb, spolni odnosi z neznanci, spolno prenosljiva bakterijska okužba v zadnjem letu ali že prisotne spolno prenosljive okužbe v preteklosti, osebe na PrEP-u, prakticirajo kemseks …

Cepljenje je brezplačno in se izvaja v določenih ambulantah NIJZ po vsej Sloveniji (OE Ljubljana, OE Maribor, OE Celje) in v Cepilnem centru UKC Ljubljana ob torkih in četrtkih med 12. in 15. uro. Za prijavo na cepljenje je potrebno stopiti v stik preko e-pošte na [email protected] ali poklicati na številko 01/522-4628 do 11. ure. Ob cepljenju morate s seboj prinesti osebni dokument, zdravstveno kartico in cepilno knjižico, če jo imate.

OPREDLEITEV OSEBNEGA STIKA:

  • spolni partnerji,
  • člani skupnega gospodinjstva oz. osebe, ki dlje časa bivajo skupaj (tudi kampiranje, prenočevanje, ipd.),
  • osebe, ki si delijo/rokujejo z oblačili, posteljnino in drugimi potrebščinami obolelega, medtem ko ima izpuščaj,
    osebe, ki so bile z obolelim v dolgotrajnejšem stiku iz oči v oči, tj. v neposrednem osebnem stiku, kjer sta si obraza nasproti na razdalji manj kot 1-2 metra in bi lahko prišlo do prenosa s kužnimi kapljicami,
  • negovalci simptomatske in kužne osebe,
  • sopotniki, ki so potovali v skupnem prevoznem sredstvu (letalo, avtobus, vlak) s simptomatsko osebo več kot 8 ur na razdalji 1-2 sedeža.


KAJ STORITI, ČE STE SE OKUŽILI?

Ostanite doma. Omejite stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevajte priporočila za preprečevanje širjenja bolezni v obdobju, ki ga določi izbrani osebni oziroma lečeči zdravnik. Načeloma to obdobje traja, dokler kraste ne odpadejo. (V primeru poslabšanja bolezni se po telefonu posvetujte z vašim izbranim zdravnikom. Če ta ni dosegljiv, pokličite najbližjo dežurno ambulanto ali 112, kjer boste prejeli nadaljnja navodila. Povejte jim, da ste okuženi z virusom opičjih koz.)

OBVESTITE STIKE:

Prosimo vas, da o okužbi obvestite osebe, s katerimi ste bili v tesnem stiku v obdobju svoje kužnosti.

Obolela oseba je ob začetku izpuščaja že kužna. Kužna je lahko tudi, ko še nima izpuščaja, ima pa
druge znake bolezni.

BIL SEM V TESNEM STIKU Z OKUŽENIM. KAJ NAJ STORIM?

Opazujte svoje zdravstveno stanje v obdobju 21 dni od zadnjega tesnega stika.

  • Če se pojavijo znaki mpox (vročina, mrzlica, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih, izčrpanost,
    otekle bezgavke) ali nov nepojasnjen izpuščaj, telefonsko kontaktirajte zdravstveno službo in
    omejite stike do izključitve diagnoze mpox.
  • Pogosto si umivajte roke z vodo in milom ter upoštevajte higieno kašlja in kihanja.
  • Vzdržite se spolnih odnosov in tesnega fizičnega stika z drugimi osebami 21 dni ali do izključitve
    diagnoze mpox.


Bodite pozorni na svoje zdravje in če opazite katerega od zgoraj naštetih simptomov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Zapis nazadnje posodobljen 21. 8. 2024

Ostale objave

Dogodki v Mladinskem centru (September 2024)

Skupaj pišimo nove zgodbe. To je slogan septembra na MC Legebitra, kjer praznujemo sodelovanje med organizacijami. Pridi nas obiskat vsako popoldne med delovnim tednom. V prvem tednu ti ponujamo TEDEN KREDEDrugi teden te lahko prevzame TEDEN GLASBETretji teden se...

Dogodki v Mladinskem centru (Avgust)

Avgusta poletimo do nečesa res posebnega – tematskih tednov v MC! Vsak teden bo v našem mladinskem centru osredotočen na eno temo, kjer te čaka kup zabave in ustvarjalnosti. Od 5. do 9. avgusta je TEDEN KOLAŽAOd 12. do 16. avgusta je TEDEN BRANJAOd 19. do 23. avgusta...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.