Osebam s hivom ni več treba dvigovati zdravil v lekarnah vsak mesec

Osebam s hivom ni več treba dvigovati zdravil v lekarnah vsak mesec

Od pomladi 2017 so morale osebe s hivom zdravila za zdravljenje hiva v lekarnah dvigovati vsak mesec, kar je marsikomu povzročalo nevšečnosti pri zagotavljanju življenjsko pomembnih zdravil, pa tudi neprijetne občutke zaradi razkrivanja statusa hiv ob vsakokratnem mesečnem obisku lekarne. Ker prizadevanja različnih deležnikov (vključno z Legebitro) za odpravo obvezne mesečne izdaje zdravil niso bila uspešna, je Legebitra pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vložila pobudo za spremembo režima izdaje zdravil za hiv, tako da bi lahko osebe s hivom trimesečno zalogo zdravil dvigovale vsake tri mesece.  Na ta način je Legebitra želela zagotoviti, da bi osebe s hivom imele na zalogi vedno dovolj zdravil in da nikoli ne bi prekinjale terapije, kar je pomembno predvsem za zdravje posameznih oseb, pa tudi za preprečevanje širjenja hiva. 

Našo pobudo so podprli infektolog_njei, Komisija za medicinsko etiko Republike Slovenije in Ministrstvo za zdravje, z njo pa smo bili uspešni, saj je ZZZS na predlog Legebitre in nekaterih drugih organizacij spremenila pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Februarja letos so tako pričela veljati spremenjena pravila, s katerimi je bila ukinjena obveznost mesečne izdaje zdravil, katerih vrednost presega 200 evrov na pakiranje in kamor sodi tudi večina zdravil za zdravljenje hiva. Osebam s hivom bo tako prihranjena marsikatera nevšečnost s katero so se soočale v preteklih treh letih.