Odziv na HIV

Veš svoj HIV status?

V Sloveniji že dlje časa raste število odkritih spolno prenosljivih okužb, še posebej s HIV, hepatitisom B in sifilisom. Zdravljenje sifilisa je preprosto in uspešno, hepatitis B je ob zgodnjem odkritju prav tako ozdravljiv, prav tako pa se je možno pred okužbo zaščititi s cepljenjem. Okužba z virusom HIV pa je s sodobnimi terapijami obvladljiva kronična okužba.

Program testiranja ponuja brezplačno, anonimno in zaupno testiranje na HIV, hepatitis B,sifilis in oralno gonorejo.

Če ste zaskrbljeni zaradi konkretnega tveganega dogodka, recimo spolnega odnosa, pri katerem bi se lahko okužili, upoštevajte štiri tedensko prehodno obdobje oziroma “okno”. To pomeni, da je testiranje smiselno šest tednov po rizičnem dogodku. V vmesnem času je okužbo nemogoče zaznati. Pomembno je torej, da v tem času nimate novih tveganih dogodkov. Samo tako bo vaš izvid po šestih tednih res točen. Predvsem pa samo tako morebitne okužbe, v času, ko je še ni mogoče opaziti, ne prenašate naprej.

Testiranje priporočamo vsem spolno aktivnim posameznikom, parom na začetku zveze, partnerjem na katerikoli točki v odnosu in v katerikoli obliki odnosa. Skupno testiranje partnerjev je še posebej smiselno, če razmišljate ali že prakticirate opuščanje kondomov v okviru partnerskega odnosa!

Testiranje v skupnosti je zaradi omejitev virov trenutno namenjeno samo moškim, ki imajo tudi spolneo odnose z moškimi (geji, biseksualci, vsi ostali moški, ki imajo spolne odnose z moškimi in vse trans osebe). Opravičujemo se izključenim, ker vam zaradi navodil financerjev trenutno naše storitve ne moremo nuditi. Predlagamo vam, da uporabite druga testirna mesta. Hvala za razumevanje!

Testiranje poteka vsak delovni ponedeljek med 17. in 19.45. uro na Trubarjevi 76a v Ljubljani, vsak prvi petek v mesecu med 23. in 02. uro v klubu Tiffany (Masarykova 24 v LJubljani), vsako prvo soboto v mesecu med 20. in 22. uro v savni District 35 (Stegne 35 v Ljubljani) in zadnji četrtek v mesecu med 17. in 19. uro v Savni Gymnasivm (Ulica Pohoirskega bataljona 34 v Ljubljani). Poleg tega pa redno izvajamo testiranja tudi v drugih krajih po Sloveniji – za več informacij o tem glej kajisces.si. Vsem MSM v okviru testiranja nudimo tudi možnost brezplačnega cepljenja za hepatitis A in B.

Več informacij o testiranju najdete na www.testiran.si, 01 430 51 44 ali [email protected].

Widget not in any sidebars