Program Psihosocialno svetovanje za LGBTIQ+ osebe uporabnicam_kom nudi:

  • varen prostor za/in deljenje izkušenj;
  • strokovno podporo pri zmanjševanju negativnih psihosocialnih posledic diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete, ki se kaže skozi izkušnjo nasilja, nadlegovanja, ipd. ter učenju obvladovanja in ravnanja v teh situacijah;
  • strokovno podporo pri obvladovanju stisk povezanih s spolno usmerjenostjo in/ali spolno identiteto;
  • strokovno podporo, izobraževanje in informiranje o mreži pomoči, ki je na voljo;
  • ozaveščanje in izobraževanje posameznic_kov in institucij o tematikah LGBT
  • strokovno podporo pri skrbi za duševno zdravje in osebno rast uporabnic_kov.

Vse storitve programa so za uporabnice_ke v celoti brezplačne.

Svetovanje poteka v obliki osebnega (ob predhodni najavi in dogovoru za termin), telefonskega in spletnega svetovanja, podpore in opolnomočenja.

Odgovore na vprašanja dobiš na telefonski številki 01 430 51 44 in elektronskem naslovu [email protected].

Psihosocialna podpora

Naše strokovno delo je utemeljeno na individualnem pristopu in nudi psihosocialno podporo na več pomembnih področjih življenja (medosebni odnosi, zdravje, varnost, kakovost življenja ipd.)

Svetovalni proces, ki ga sestavlja psihosocialna podpora in vključevanje v aktivnosti, nudi podporo pri težavah, ki lahko izvirajo iz stisk, ki jih doživljaš zaradi spolne usmerjenosti in/ali spolnega izraza (motnje hranjenja, samopoškodbeno vedenje, težave v medosebnih odnosih …). ali podporo v trenutni življenjski situaciji, s katero se soočaš in za njeno uspešno reševanje potrebuješ dodatno pomoč in podporo.

Podporne skupine

Iz omare – podporna skupina o spolni usmerjenosti…

…je podporna skupina, ki se jih lahko udeležiš, še si LGBA+ oseba in/ali svojo spolno usmerjenost še raziskuješ. Na srečanjih ustvarjamo varen prostor, ki ustvarja možnost za razmisleke in pogovore o aktualnih temah, ki jih odpirajo udeleženke_ci, posebna pozornost pa je posvečena temam povezanim s spolno usmerjenostjo in spolnostjo.

Iz omare vodi in koordinira Leopold Štefanič. Izvaja se vsako prvo sredo v mesecu od 16.30 do 18. ure, v prostorih MC Legebitra na Trubarjevi 76a v Ljubljani. Udeležiš se jih lahko brez predhodne najave. Napovedi srečanj z vsebino lahko spremljaš tudi na naših socialnih omrežjih.

Samooskrbovalnica – podporna skupina o duševnem zdravju…

…je podporna skupina, ki se je lahko udeležiš, še si LGBT+ oseba in/ali svojo spolno usmerjenost in/ali spolno identiteto še raziskuješ. Na srečanjih ustvarjamo varen prostor in skupaj raziskujemo različna orodja, ki so nam na voljo in v morebitno pomoč pri našem dušem zdravju.

Samooskrbovalnico vodi in koordinira Leopold Štefanič. Srečanja potekajo vsako drugo sredo v mesecu od 16.30 do 18. ure, v prostorih MC Legebitra na Trubarjevi 76a v Ljubljani. Udeležiš se jih lahko brez predhodne najave. Napovedi srečanj z vsebino lahko spremljaš tudi na naših socialnih omrežjih.

Trans-icija – podporna skupina o spolni identiteti…

…je podporna skupina, ki se je lahko udeležiš, še si transspolna oseba in/ali svojo spolno identiteto še raziskuješ. Na srečanjih ustvarjamo varen prostor, delimo svoje izkušnje in si posredujemo informacije o naši spolni identiteti ter si nudimo medsebojno podporo.

Trans-icijo vodi in koordinira Leopold Štefanič. Srečanja potekajo vsako tretjo sredo v mesecu od 16.30 do 18. ure, v prostorih MC Legebitra na Trubarjevi 76a v Ljubljani. Udeležiš se jih lahko brez predhodne najave. Napovedi srečanj z vsebino lahko spremljaš tudi na naših socialnih omrežjih.

Atelje – ustvarjalna podporna skupina…

…je podporna skupina, ki se je lahko udeležiš, še si LGBT+ oseba in/ali svojo spolno usmerjenost in/ali spolno identiteto še raziskuješ. Na srečanjih ustvarjamo varen prostor in jih namenjamo umetniškemu ustvarjanju kot mehanizmu sproščanja in raziskovanja samega sebe.

Atelje vodi in koordinira Leopold Štefanič. Srečanja potekajo vsako četrto sredo v mesecu od 16.30 do 18. ure, v prostorih MC Legebitra na Trubarjevi 76a v Ljubljani. Udeležiš se jih lahko brez predhodne najave. Napovedi srečanj z vsebino lahko spremljaš tudi na naših socialnih omrežjih.

Terensko svetovanje

Terensko svetovanje je namenjeno LGBT-osebam, ki potrebujete podporo, a nas zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morete obiskati v Ljubljani. V sklopu terenske svetovalnice nudimo spletne podporne skupine, o katerih več informacij najdete na strani Facebook Legebitra.

Prav tako nudimo možnost terenskega individualnega svetovanja, kar pomeni, da me_i pridemo k vam in svetovanje izvedemo v živo. Za dodatne informacije in naročanje nas lahko pokličete na 01 430 51 44 ali nam pišete na [email protected].

Legebitrina terapevtska skupina

Legibitrina terapevtska skupina je učinkovito orodje za osebno rast. Člani_ce skupine skozi izražanje lastne ranljivosti, skozi povezanost in konflikt lahko izboljšamo odnos do sebe in drugih. V skupini poteka tudi proces ozaveščanja in predelave nezavednih motivov in konfliktov, ki vplivajo na globoke in trajne spremembe v življenju članic_ov skupine. Je varen prostor, kjer lahko delimo svoje težave, vadimo nove načine, kako se lahko povezujemo z drugimi in spreminjamo lastno samopodobo, je prav tako prostor, kjer lahko zmanjšamo tesnobo, depresivne občutke in neprijetne občutke osamljenosti. V njej in preko nje si poskušamo odgovoriti na ta mnoga osebna vprašanja, razgradimo tako družbene, kot lastne stereotipe in poskušamo najti sebi lastno identiteto. 

Skupina se srečuje enkrat tedensko po poldrugo uro. Izvaja jo zunanji terapevt Iztok. Vsak_a, ki ga članstvo v skupini zanima, ima možnost, da se pred vključitvijo v skupino pogovori s terapevtom. Ti razgovori so priložnost, da se spregovori o vseh odprtih vprašanjih, tako osebnih, kot vezanih na skupino.

Dodatne informacije lahko dobite na 070 734 149 (Iztok). Na uvodni razgovor se lahko prijavite preko maila [email protected].

Seznam LGBT prijaznih psihoterapevtk_ov

Z namenom, da vsem LGBT osebam, ki ste v iskanju psihoterapevtke_a, ponudimo dostopen in pregleden seznam, ki vam (vsaj na deklerativni ravni) nudi informacijo tudi o tem, pri katerih izvajalkah_cih lahko pričakujete varen prostor upoštevajoč osebno okoliščino spolne identitete in/ali spolne usmerjenosti, smo pripravile_i spodnji seznam LGBT prijaznih psihoterapevtk_ov. Seznam je ustvarjen na podlagi samoocene psihoterapevtk_ov. DIC Legebitra ne odgovarja za njihovo delo. V kolikor imate s posamezno_im psihoterapevtko_om neprijetno izkušnjo glede obravnave LGBT tem, nam to lahko sporočite na [email protected]
Seznam ne zagotavlja, da imajo psihoterapevtke_i trenutno prosta mesta. Možnost vključitve preverite preko dostopnih kontakov posamezne osebe.
Nekatere_i psihoterapevtke_i imajo kontaktne podatke objavljene preko portala mojpsihoterapevt.si. V kolikor njihov profil na spletni strani ni dostopen, to pomeni, da je psihoterapevt_ka trenutno polno zasedena in ne sprejema novih uporabnic_kov.