Program Psihosocialno svetovanje za LGBTIQ+ osebe uporabnicam_kom nudi:

 • varen prostor za/in deljenje izkušenj;
 • strokovno podporo pri zmanjševanju negativnih psihosocialnih posledic diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete, ki se kaže skozi izkušnjo nasilja, nadlegovanja, ipd. ter učenju obvladovanja in ravnanja v teh situacijah;
 • strokovno podporo pri obvladovanju stisk povezanih s spolno usmerjenostjo in/ali spolno identiteto;
 • strokovno podporo, izobraževanje in informiranje o mreži pomoči, ki je na voljo;
 • ozaveščanje in izobraževanje posameznic_kov in institucij o tematikah LGBT
 • strokovno podporo pri skrbi za duševno zdravje in osebno rast uporabnic_kov.

Vse storitve programa so za uporabnice_ke v celoti brezplačne.

Svetovanje poteka v obliki osebnega (ob predhodni najavi in dogovoru za termin), telefonskega in spletnega svetovanja, podpore in opolnomočenja.

Odgovore na vprašanja dobiš na telefonski številki 01 430 51 44 in elektronskem naslovu [email protected].

Psihosocialna podpora

Naše strokovno delo je utemeljeno na individualnem pristopu in nudi psihosocialno podporo na več pomembnih področjih življenja (medosebni odnosi, zdravje, varnost, kakovost življenja ipd.)

Svetovalni proces, ki ga sestavlja psihosocialna podpora in vključevanje v aktivnosti, nudi podporo pri težavah, ki lahko izvirajo iz stisk, ki jih doživljaš zaradi spolne usmerjenosti in/ali spolnega izraza (motnje hranjenja, samopoškodbeno vedenje, težave v medosebnih odnosih …). ali podporo v trenutni življenjski situaciji, s katero se soočaš in za njeno uspešno reševanje potrebuješ dodatno pomoč in podporo.

Podporne skupine

Konzomarnica: podporna skupina za LGBT uporabnice_ke substanc

Skupina je namenjena vsem iz LGBT skupnosti, ki uporabljajo substance in bi to radi_e naslovili_e. Tekom srečanj se bomo dotaknili_e uporabe substanc, kaj nam to pomeni, zakaj jih uporabljamo in kakšne učinke imajo na nas in naše okolje. Govorili bomo o zmanjševanju škodljivih posledic, vplivu substanc na duševno zdravje ter vzpostavljanju kontrole uporabe. Prostor bo tudi za tematike s katerimi prihaja vsak_a posameznik_ca.

Teme:

 • splošno o uporabi substanc in zmanjševanju škodljivih posledic
 • samomedikacija
 • (ne)kontrola uporabe
 • kemseks & konsenz
 • substance in duševno zdravje
 • druge teme, ki bi se jih radi_e dotaknili_e

Termini: 19.4., 10.5., 28.6., 13.9., 11.10., 15.11. in 13.12. (7 srečanj, julija in avgusta srečanj ni).
Kdaj: 18:00 – 19:30
Kje: Legebitra, Trubarjeva 76a

Podporna skupina je odprtega tipa, kar pomeni, da se lahko skupini pridružite kadarkoli in se srečanj udeležujete kolikor časa želite.

Prijave sprejemamo preko prijavnega obrazca: https://forms.gle/iJXUqZNYQDJCfNpQA

Za dodatna vprašanja smo z veseljem na voljo preko maila [email protected].

Podporna skupina za starše LGBT oseb

Skupina je namenjena vsem staršem LGBT oseb, ki potrebujejo podporo pri sprejemanju in razumevanju otrokove spolne identitete in/ali spolne usmerjenosti. Namen je ustvarjanje varnega prostora za deljenje izkušenj, misli in stisk, s katerimi se soočajo starši LGBT oseb. Dotaknili se bomo splošnega informiranja o LGBT temah, govorili o komunikaciji, sprejemanju in podpiranju otroka ter vsebinah, o katerih razmišljajo starši. Prostor bo tudi za dileme s katerimi prihaja vsak_a posameznik_ca.

Teme:

 • o spolni identiteti, spolni usmerjenosti in LGBT tematike nasploh
 • razkrivanje otroka
 • sprejemanje in podpiranje otroka takšnega kot je
 • komunikacija
 • viri podpore (NVO, članki, knjige, filmi in druge LGBT aktivnosti …)
 • druge teme, ki bi se jih starši radi dotaknili

Kdaj: srede 1x mesečno, 18:00 – 19:30
Termini: 12.4., 3.5., 7.6., 6.9., 4.10., 8.11. in 6.12. (7 srečanj, julija in avgusta srečanj ni).
Kje: Legebitra, Trubarjeva 76a

Podporna skupina je odprtega tipa, kar pomeni, da se lahko pridružite kadarkoli in se srečanj udeležujete kolikor časa želite.

Prijave sprejemamo preko prijavnega obrazca: https://forms.gle/61Dj8AfxuaBHpcxr9

Pred tem vas vabimo na individualni uvodni razgovor na Trubarjevo 76a.

Za dodatna vprašanja smo z veseljem na voljo preko maila [email protected].

Terensko svetovanje

Terensko svetovanje je namenjeno LGBT-osebam, ki potrebujete podporo, a nas zaradi takšnih ali drugačnih razlogov ne morete obiskati v Ljubljani. V sklopu terenske svetovalnice nudimo spletne podporne skupine, o katerih več informacij najdete na strani Facebook Legebitra.

Prav tako nudimo možnost terenskega individualnega svetovanja, kar pomeni, da me_i pridemo k vam in svetovanje izvedemo v živo. Za dodatne informacije in naročanje nas lahko pokličete na 01 430 51 44 ali nam pišete na [email protected].

Legebitrina terapevtska skupina

Legibitrina terapevtska skupina je učinkovito orodje za osebno rast. Člani_ce skupine skozi izražanje lastne ranljivosti, skozi povezanost in konflikt lahko izboljšamo odnos do sebe in drugih. V skupini poteka tudi proces ozaveščanja in predelave nezavednih motivov in konfliktov, ki vplivajo na globoke in trajne spremembe v življenju članic_ov skupine. Je varen prostor, kjer lahko delimo svoje težave, vadimo nove načine, kako se lahko povezujemo z drugimi in spreminjamo lastno samopodobo, je prav tako prostor, kjer lahko zmanjšamo tesnobo, depresivne občutke in neprijetne občutke osamljenosti. V njej in preko nje si poskušamo odgovoriti na ta mnoga osebna vprašanja, razgradimo tako družbene, kot lastne stereotipe in poskušamo najti sebi lastno identiteto. 

Skupina se srečuje enkrat tedensko po poldrugo uro. Izvaja jo zunanji terapevt Iztok. Vsak_a, ki ga članstvo v skupini zanima, ima možnost, da se pred vključitvijo v skupino pogovori s terapevtom. Ti razgovori so priložnost, da se spregovori o vseh odprtih vprašanjih, tako osebnih, kot vezanih na skupino.

Dodatne informacije lahko dobite na 070 734 149 (Iztok). Na uvodni razgovor se lahko prijavite preko maila [email protected].

Seznam LGBT prijaznih psihoterapevtk_ov

Z namenom, da vsem LGBT osebam, ki ste v iskanju psihoterapevtke_a, ponudimo dostopen in pregleden seznam, ki vam (vsaj na deklerativni ravni) nudi informacijo tudi o tem, pri katerih izvajalkah_cih lahko pričakujete varen prostor upoštevajoč osebno okoliščino spolne identitete in/ali spolne usmerjenosti, smo pripravile_i spodnji seznam LGBT prijaznih psihoterapevtk_ov. Seznam je ustvarjen na podlagi samoocene psihoterapevtk_ov. DIC Legebitra ne odgovarja za njihovo delo. V kolikor imate s posamezno_im psihoterapevtko_om neprijetno izkušnjo glede obravnave LGBT tem, nam to lahko sporočite na [email protected].
Seznam ne zagotavlja, da imajo psihoterapevtke_i trenutno prosta mesta. Možnost vključitve preverite preko dostopnih kontakov posamezne osebe.
Nekatere_i psihoterapevtke_i imajo kontaktne podatke objavljene preko portala mojpsihoterapevt.si. V kolikor njihov profil na spletni strani ni dostopen, to pomeni, da je psihoterapevt_ka trenutno polno zasedena in ne sprejema novih uporabnic_kov.