HIV in SPO

Aktivnosti Društva informacijski center Legebitra na področju zdravja temeljijo na relevantnih dokumentih in smernicah izvajanja programov in projektov za LGBT skupnost (npr. Strategija preprečevanja in obladovanja okužbe s hiv za obdobje 2010 – 2015).

Osnovne dejavnosti na tem področju predstavljajo aktivnosti hiv preventive, s katerimi stremimo k preprečevanju prenosa hiva in SPO (spolno prenosljivih okužb) s spolnimi odnosi. Ta cilj zasledujemo s promocijo varnejšega spolnega vedenja, ki vključuje promocijo dosledne in pravilne uporabe kondoma, nudenjem informacij in svetovanja v navezavi na možnosti prenosa hiva ali SPO ter različnih podpornih aktivnosti namenjenih tako tistim, ki imajo vprašanja v navezavi na varnejšo spolnost kot tudi tistim, ki živijo z hivom. Aktivnosti so primarno namenjene ciljni skupini MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi).

Odpiralni čas

Odprto med delovniki PON - PET: 12:00 - 16:00

Svetovalno-preventivni program

Svetovalnica nudi informacije, odgovore in možnost pogovora o težavah v navezavi na hiv in SPO (spolno prenosljive okužbe). Primarno je namenjena skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

Prav tako nudimo storitev individualnega psihosocialnega svetovanja in podpore osebam, ki živijo s hivom.

Vzpostavili smo tudi HIV SOS telefon, ki nudi informacije o PEPu.

Vsa svetovanja potekajo v obliki osebnega (ob predhodni najavi in dogovoru za termin), telefonskega in spletnega svetovanja, podpore in pomoči.  Več informacij o svetovanjih najdete tukaj.

Odgovore na vaša vprašanja dobite na telefonski številki 01 430 51 44 in elektronskem naslovu [email protected].

Testiranje

Program testiranja ponuja brezplačno in zaupno testiranje na hiv, hepatitis B in C, sifilis, oralno in rektalno gonorejo, in sicer za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in trans* osebe. Vsem, ki so že opravili cepljenje proti hepatitisu B, omogočamo brezplačno meritev titra protiteles.

Testiranje poteka vsak delovni ponedeljek med 17. in 19.45. uro na Trubarjevi 76a v Ljubljani, vsak prvi petek v mesecu med 23. in 02. uro v klubu Tiffany (Masarykova 24 v LJubljani), vsako prvo soboto v mesecu med 20. in 22. uro v savni District 35 (Stegne 35 v Ljubljani) in zadnji četrtek v mesecu med 17. in 19. uro v Savni Gymnasivm (Ulica Pohoirskega bataljona 34 v Ljubljani). Poleg tega pa redno izvajamo testiranja tudi v drugih krajih po Sloveniji – za več informacij o tem glej kajisces.si. Vsem MSM v okviru testiranja nudimo tudi možnost brezplačnega cepljenja za hepatitis A in B.

Več informacij o Legebitrinem programu testiranja

Odziv na HIV

Namen projekta Odziv na hiv je vzpostavitev in izvajanje novih celovitih programov promocije varnejše spolnosti in testiranja na hiv v skupnosti, torej izven zdravstvenih institucij. Hkrati je njegov namen večja usposobljenost strokovnjakov za delo z ranljivimi skupinami. S tem projektno partnerstvo zasleduje uresničitev glavnega cilja projekta, to je zmanjšanje ali preprečitev prenosa virusa hiv in lajšanje psihosocialnih stisk oseb, ki živijo s hivom. Več o projektu lahko izveste na spletni strani Odziv na HIV, v sklopu projekta pa je nastal portal KAJiščeš.si z informacijami o spolnosti in spolno prenosljivih okužbah.

Več informacij o projektu Odziv na HIV
  • Med 17. in 24. majem bo po vsej Evropi potekal Pomladni evropski teden testiranja, katerega namen je ozaveščanje o pomenu rednega testiranja in zgodnjega odkrivanja okužb s hivom in virusnimi hepatitisi. Zgodnje odkritje in posledično zdravljenje okužbe s hivom preprečuje razvoj bolezni, osebe s hivom,......

  • Društvo Legebitra te v sklopu programa Kemseks vabi k izpolnitvi novega anketnega vprašalnika o uporabi drog pri spolnih odnosih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM). Anketa je anonimna in je namenjena tistim moškim, ki so v zadnjih 12. mesecih seksali vsaj enkrat......

  •   Poznaj svoj status Pred natanko tridesetimi leti je svet obeležil prvi Svetovni dan aidsa. Oseba, ki je leta 1988 prejela diagnozo hiva, se je lahko nadejala, da bo v najboljšem primeru živela še nekaj let. Dandanes lahko, zahvaljujoč izjemnemu napredku zdravljenja, oseba z novo......

  • Legebitrina testirna točka se tudi letos priključuje akciji Evropski teden testiranja, ki je namenjena intenziviranju aktivnosti testiranja in ozaveščanju o pomenu zgodnjega testiranja na HIV in hepatitis. V letošnjem letu bomo zato v zadnjem tednu novembra izvajali testiranje za moške, ki imajo spolne odnose z......