HIV in SPO

Aktivnosti Društva informacijski center Legebitra na področju zdravja temeljijo na relevantnih dokumentih in smernicah izvajanja programov in projektov za LGBT skupnost (npr. Strategija preprečevanja in obladovanja okužbe s hiv za obdobje 2010 – 2015).

Osnovne dejavnosti na tem področju predstavljajo aktivnosti hiv preventive, s katerimi stremimo k preprečevanju prenosa hiva in SPO (spolno prenosljivih okužb) s spolnimi odnosi. Ta cilj zasledujemo s promocijo varnejšega spolnega vedenja, ki vključuje promocijo dosledne in pravilne uporabe kondoma, nudenjem informacij in svetovanja v navezavi na možnosti prenosa hiva ali SPO ter različnih podpornih aktivnosti namenjenih tako tistim, ki imajo vprašanja v navezavi na varnejšo spolnost kot tudi tistim, ki živijo z hivom. Aktivnosti so primarno namenjene ciljni skupini MSM (moški, ki imajo spolne odnose z moškimi).

Odpiralni čas

Odprto med delovniki
PON / SRE / PET: 12:00 - 16:00
TOR / ČET: 12:00 - 18:00

Svetovalno-preventivni program

Svetovalnica nudi informacije, odgovore in možnost pogovora o težavah v navezavi na hiv in SPO (spolno prenosljive okužbe). Primarno je namenjena skupini moških, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM).

Prav tako nudimo storitev individualnega psihosocialnega svetovanja in podpore osebam, ki živijo s hivom.

Vzpostavili smo tudi HIV SOS telefon, ki nudi informacije o PEPu.

Vsa svetovanja potekajo v obliki osebnega (ob predhodni najavi in dogovoru za termin), telefonskega in spletnega svetovanja, podpore in pomoči.  Več informacij o svetovanjih najdete tukaj.

Odgovore na vaša vprašanja dobite na telefonski številki 01 430 51 44 in elektronskem naslovu [email protected].

Testiranje

Program testiranja ponuja brezplačno in zaupno testiranje na hiv, hepatitis B in C, sifilis, oralno in rektalno gonorejo, in sicer za vse moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in trans* osebe. Vsem, ki so že opravili cepljenje proti hepatitisu B, omogočamo brezplačno meritev titra protiteles.

Testiranje poteka vsak delovni ponedeljek med 17. in 20. uro in vsako prvo soboto v mesecu med 12. in 15 uro na Trubarjevi 76a v Ljubljani,  prvi in tretji petek v mesecu med 23. in 02. uro v klubu Tiffany in zadnji ponedeljek v mesecu v Savni Gymnasium.  Prav tako pa testiranja občasno potekajo tudi v drugih krajih po Sloveniji. Vsem MSM v okviru testiranja nudimo tudi možnost brezplačnega cepljenja za hepatitis A in B. .

Več informacij o Legebitrinem programu testiranja

Odziv na HIV

Namen projekta Odziv na hiv je vzpostavitev in izvajanje novih celovitih programov promocije varnejše spolnosti in testiranja na hiv v skupnosti, torej izven zdravstvenih institucij. Hkrati je njegov namen večja usposobljenost strokovnjakov za delo z ranljivimi skupinami. S tem projektno partnerstvo zasleduje uresničitev glavnega cilja projekta, to je zmanjšanje ali preprečitev prenosa virusa hiv in lajšanje psihosocialnih stisk oseb, ki živijo s hivom. Več o projektu lahko izveste na spletni strani Odziv na HIV, v sklopu projekta pa je nastal portal KAJiščeš.si z informacijami o spolnosti in spolno prenosljivih okužbah.

Več informacij o projektu Odziv na HIV

Četrtkovi dialogi

 Četrtkovi dialogi so redni tedenski dogodki, namenjeni pogovorom o zdravju s poudarkom na tematikah, povezanih s hivom. Vsak delovni četrtek tako v sproščenem okolju pripravljamo različne aktivnosti – diskusije, okrogle mize, ustvarjalne delavnice, filmske projekcije in podobno.

Za dodatne informacije smo dosegljivi tudi na 01 430 51 44 ali [email protected]