Po novem pri nas PrEP na zeleni recept
28/01/2022

PrEP (predekspozicijska profilaksa oziroma zaščitno zdravljenje pred izpostavitvijo) je preventivna metoda za preprečevanje okužbe s hivom.
Zajema vsakodnevno ali občasno uporabo zdravila emtricitabin/dizoproksiltenofovirat (FTC/TDF) in redne kontrolne preglede pri zdravniku.

Kako deluje?
Zdravilo preprečuje, da bi virus, ki med spolnim odnosom vstopi v telo osebe, ki uporablja PrEP, povzroči trajno okužbo.

Ali PrEP zares deluje?
Da. Strategija PrEP-a je izjemno učinkovita pri preprečevanju okužbe s hivom. Je pa za učinkovito zaščito zdravilo treba jemati dosledno v skladu z eno od shem, ki zagotavljajo zadostno koncentracijo zdravila v krvi in tkivih ves čas, ko ima oseba spolne odnose. To lahko pomeni jemanje zdravila vsak dan ali pa določeno časovno obdobje – v vsakem primeru pa pred in po spolnem odnosu. Obstajajo 3 temeljne sheme jemanja zdravil: Po potrebi, Vsakodnevni PrEP in Počitniški PrEP.

Obveščamo vas, da je PrEP po novem na voljo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja le za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi (MSM) in transspolne osebe, ki so hiv negativne z visokim tveganjem za okužbo s hivom, kot so nedosledna uporaba kondoma, spolno prenesena okužba v preteklosti ali prakticiranje kemseksa.

PrEP vam lahko predpišejo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, za pregled se naročite na telefonski številki 01 522 26 22, med 8. in 9. uro, ter 13. in 14.45 uro. Napotnice izbranega osebne_ga zdravnice_ka ne potrebujete. Za več informacij o PrEP-u pa smo na Legebitri natisnili priročnik o tej preventivni strategiji, ki je izjemno učinkovita pri preprečevanju okužb s hivom.
Za več informacij o dostopu do PrEP-a smo vam na voljo tudi na Legebitrinem hiv telefonu vsak delovnik med 10. in 16. uro. Pokličete nas lahko na 030 361 280.

Brošuro z vsemi informacijami o PrEPu najdete tukaj

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.