Ob 20-letnici Legebitre in odprtju prenovljenega Mladinskega centra Legebitra

  • Post category:Novice

Vse se je začelo ob koncu prejšnjega tisočletja, točneje maja 1998, še točneje … Hmmm … Za točen podatek moramo še malo bolj pobrskati po arhivu. V glavnem … Takrat se je prvič srečala skupina mladih LGBT-oseb in izoblikovala redna srečanja pod okriljem Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Od neformalne skupine do organizacije, ki šteje 4 programe, več projektov in projektičev, okrog 60 prostovoljk_cev, 11 zaposlenih oseb, 4 redne zunanje sodelavke_ce ter neznano število podpornic_kov in partnerskih organizacij smo prehodile_i vijugavo pot.

Vsak zavoj je bil pravi ringlšpil, vsaka zanka nas je še bolj povezala, vsaka polomija nas je naučila neprecenljivih lekcij, vsaka skrenitev z začrtane poti nam je odprla nova obzorja. Nanje nismo bile_i vedno pripravljene_i, včasih si jih niti nismo želele_i videti. Še sreča, da ima čas to lastnost, da spominom zgladi ostre robove in hrapavo površino. Z distance tako kljub vsem težkim preizkušnjam, ignoriranju, zasmehovanju, izključevanju, nasilju in diskriminaciji še vedno lahko vzdihujemo za dobrimi starimi časi.

Do konca leta načrtujemo še nekaj dogodkov, kjer bo dovolj prostora (si domišljamo) za vsa ta vzdihovanja in spominjanja z ustanovitelji_cami Legebitre, bivšimi in sedanjimi prostovoljkami_ci, podpornicami_ki, skratka vsemi, ki so kakorkoli prispevale_i in še prispevajo k razvoju Legebitre.

Junija tako načrtujemo obujanje spominov z nekdanjimi uporabnicami_ki Legebitre, julija na višku sezone piknikov bomo roštiljale_i, avgusta lovile_i še zadnje poletne dneve za športanje, septembra pripravile_i zgodovinsko (ja, zgodovinsko) razstavo o Legebitri, se oktobra pogovorile_i z nekdanjima predsednikoma in sedanjo predsednico Legebitre, temačno siv november razsvetlile_i s svečano akademijo, decembra pa zaključile_i s praznovanjem 20-letnice.

Danes ob 17. maju, mednarodnem dnevu boja proti homofobiji, transfobiji in bifobiji (IDAHOBiT) pa ob podpri Urada za mladino Mestne občine Ljubljana odpiramo prenovljeni Mladinski center Legebitra. Tako uradnemu odprtju na praznični 1. januar 2018 sledi še klasično odprtje z rezanjem traku, govori in nazdravljanjem. Pri tem bi izpostavile_i sledeče: Mladinski center Legebitra je prvi mladinski center v Sloveniji, ki posebno pozornost namenja LGBT-osebam. Še en mejnik. Še ena zmaga. Na še mnogo mejnikov in zmag.