VABLJENE_I NA PODPORNO SKUPINO ZA STARŠE
29/12/2017

Program Svetovanje in samopomoč za istospolno usmerjene sodelavke_ci kreiramo že tretje leto. Program kot ciljno skupino ne zajema samo oseb LGBT ampak tudi njihovo družino, predvsem starše ali skrbnice_ke. Iz leta v leto tako spoznavamo kako pomemben je prostor, v katerem lahko bližnji izrazijo svoja vprašanja, skrbi… Poleg možnosti informiranja ali osebnega svetovanja deluje tudi podporna skupina za starše, ki poteka vsako prvo soboto v mesecu na DIC Legebitra.

Novo leto bomo v programu otvorile_i s podpornimi skupinami. Prvo srečanje skupine v novem letu pa bo drugačno kot po navadi. Pridružila se nam bosta namreč Joseanne in Joseph Peregin. Joseanne in Joseph  prihajata iz Malte, kjer sta soustanovitelja podporne skupine za starše oseb LGBT, European Network of Parents of LGBT people in Global Network of Rainbow Catholics. Oba sta aktivna tudi v Christian Life Community na Malti.

Biti starš je po mojem mnenju en izmed največjih eksperimentov. Ni popolnega priročnika, navodil ali recepta kako vzgajati in podpirati svojega otroka. Kot starš sama večino časa plavam in občasno potrebujem »rokavčke«, ki mi pomagajo pri tem, da s svojim otrokom preživim burne čase. Starši smo nagnjeni k temu, da zelo hitro v svojih predstavah načrtujemo prihodnost otroka. Otroku pripisujemo lastnosti na podlagi »genov« in s svojo magično starševsko kroglo prihodnosti prerokujemo njeno_govo uspešnost, talente, partnerko_ja, vnukinje_e… Le kako ne bi, saj nam družbeni normativi in pričakovanja narekujejo veliko večino življenjske poti. Sami pa smo na testu, ko nam otrok s svojo edinstvenostjo in jasnimi informacijami začne to predstavo »sesuvati«. Starši se odzivamo zelo različno, zlasti, ko govorimo o razkritju lastnega otroka. Če se vrnemo nazaj, na sesuto predstavo, nekateri starši potrebujejo podporo pri sestavljanju nove predstave. In v tem procesu lahko pridejo na dan strahovi, razočaranje, jeza, vprašanja, tudi občutki krivde in sramu. Vsa ta občutenja niso enostavna in ravno zaradi kompleksnosti čutenj in občutenj je prostor, ki ga ustvarja podporna skupina, še toliko bolj pomemben. Med drugim, daje tudi priložnost za celjenje.

Vsekakor je ena izmed pomembnih tem tudi vera in z njo povezana vprašanja oziroma strahovi, ki se pojavijo zlasti, če je družina aktivno vključena v lokalno versko skupnost. Vabljene_i torej, da se nam pridružite na tokratnem srečanju skupine, kjer bo medsebojna podpora dobila mednarodne razsežnosti.

Na koncu naj vam zaželim še obilo medsebojne podpore, solidarnosti, iskrenosti, brezpogojne starševske ljubezni ter uspešen skok v leto 2018.

Mateja Capek

Strokovna vodja programa Svetovanje in samopomoč za istospolno usmerjene

Ostale objave

Razpis za delovno mesto na področju socialnega varstva.

Iščemo programsko* koordinatorico v programskem sklopu Psihosocilano svetovanje za LGBTIQ+ osebe za polni delovni čas - 40 ur na teden Pogoji: Izobrazba po 69. členu ZSV z najmanj dvema letoma delovne dobe kot strokovna delavka po ZSV, ali opravljen strokovni izpit po...

Dostopnost

This site is registered on wpml.org as a development site.